Niebiański sernik beztłuszczowy
Do pierwszego wpisu w roku 2011 dołączam najlepsze życzenia i kawałek pysznego sernika, który upiekłam z jak zwykle niezawodnego przepisu Doroty.
Składniki:
pół szklanki pokruszonych ciastek, np. Digestive
1 kg serka śmietankowego, zmielonego (Dorota podaje 900 g, ale miałam całe wiaderko serka i nie chciało mi się odejmować 100 g)
2/3 szklanki cukru
2 jajka
3 białka
olejek waniliowy (zamiast ekstraktu z migdałów, którego nie dostałam).
Spód tortownicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia, wysyp na dno pokruszone ciastka. Ser zmiksuj z cukrem i olejkiem, dodawaj stopniowo jajka i białka (nie ubite!!!). Ważne jest, aby miksować na wolnych obrotach i przez krótki czas, tak, aby składniki połączyły się ze sobą, ale żeby za bardzo nie napowietrzyć masy. Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 165 stopni i piecz przez godzinę. Przed podaniem, schłodź przez kilka godzin w lodówce.
Sernik jest bardzo pyszny i lekki, nie jest bardzo słodki, idealny dla osób, które pilnują wagi.