Niby chałka z serem

Niby chałka z serem
Zdjęcie - Niby chałka z serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki drożdżowe z serem i kruszonką na puszystym cieście chałkowym
Niby. Bo przepis na ciasto od chałki, tylko forma inna. Taka chałka, która teoretycznie nie wyszła. Mój najbardziej "udany nieudany" wypiek :)
Ale od początku. Dzis Dzień Dziecka, więc korzystając z faktu, że miałam wczoraj luźniejszy dzień, postanowiłam pobawić się z drożdżowym. Naszła mnie wielka ochotą na chałkę - mój pierwszy i najulubieńszy ze smaków dzieciństa Nic nie poradzę, że ze mnie takie duże dziecko, więc jak mam kaprys, to trzeba go spełnić :) No i jak to dziecko, ślepo nakręciłam się na wersje podrasowaną, z serem! Ponieważ robiłam już wersję z budyniem (swoją drogą mistrzostwo świata!), więc założyłam, że z serem to też przysłowiowa bułka z masłem. Taaak... jak się okazało nie do końca :) W momencie, gdy przygotowywałam warkocze, dokładnie gdy rozwałkowałam wałeczki i nałożyłam ser, one nie chciały się skleić. Ser wypływał to tu, to tam, a ja poirytowana chciałam już rzucić ciastem o ścianę. Jednak sporo się nad nim napracowałam i zdrowy rozsądek wziął górę - przecież ciasto ładnie wyrosło, więc chyba "coś" się upiecze. Niewiele myśląc zaczęłam zwijać nie do końca pozlepiane wałeczki na warkocze i zupełnie przez przypadek wyszło coś na kształt bułeczkowych zawijańców - takich ślimaczków. Poukładałam je więc w tortownicy, odstawiłam do wyrośnięcia, upiekłam i jakie było moje zdziwienie, gdy okazało się, że wynik awaryjnego ratowania ciasta okazał się całkiem zacnym wypiekiem! Hmm może powinnam się częściej mylić ;)

Zdjęcie - Niby chałka z serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki pięknie wyrosły, a przy tym zachowały ładny kształt. Ciasto jest niesamowicie puszyste i lekkie jak to w chałce. Dzięki temu, że są zrolowane, fajnie się odrywa kolejne kawałki ciasta, pomiędzy którymi znajduje się warstwa sera. Wyszło sześć bułek, mniej więcej wielkości pięści, i zniknęły praktycznie od razu po podaniu. Hehe podskubywałam je już nawet w trakcie robienia zdjęć :D
PS Ciasto, jak przystało na chałkę, nie jest zbyt słodkie, więc sprawdzą się wszelkie typowe dla niej smarowidła.

Zdjęcie - Niby chałka z serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki przepis inspirowany tym na chałkę z budyniem - klik
  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 60 g masła (bardzo miękkiego!)
  • 60 g cukru pudru + łyżeczka
  • 60 ml letniego mleka
  • 2 jajka (w temp. pokojowej!)
  • płaska łyżeczka soli


Kruszonka:
  • 2 łyżki masła
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru

Masa serowa:
  • 500 g krajanki twarogowej
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru pudru (wedle uznania, u mnie wersja mniej słodka)

Przygotowanie kruszonki W garnuszku rozpuścić masło, po czym dodać do niego mąkę i cukier. Całość wymieszać, po czym przełożyć do foliowej torebeczki i umieścić ją w lodówce na czas przygotowywania ciasta.
Przygotowanie ciasta: W niedużej miseczce przygotować zaczyn z drożdży: świeże drożdże pokruszyć, dodać do nich łyżeczkę cukru pudru, a całość zalać lekko podgrzanym, ciepłym mlekiem (30 ml). Dokładnie rozpuścić drożdże i pozostawić zaczyn do zapracowania - 10-15 minut.
Zaczyn wlać do dużej miski, dodać resztę mleka (30 ml), żółtka, masło, cukier puder i sól. Składniki wymieszać mikserem. Następnie dodać ok. 250-300 g mąki i całość znowu połączyć mikserem. Na koniec wsypać resztę mąki, pulsacyjnie wymieszać mikserem do powstania "strzępków" ciasta, po czym wyrabiać ciasto ręcznie przez ok. 5 minut. Miskę w z kulą ciasta przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 1,5 godziny.
Po tym czasie przygotować masę serową: wszystkie składniki umieścić w blenderze i miksować do powstania gładkiej masy, a następnie zabrać się za ciasto. Raz jeszcze lekko je wyrobić i podzielić na 6 części. Z każdej z nich uformować wałeczek, który kolejno rozwałkować. Na każdym z nich ułożyć około jednej, czubatej łyżki masy serowej i zwinąć: 1. dłuższe boki lekko docisnąć ku górze, ale nie muszą się zlepić całkowicie 2. krańce każdego z wałków podwinąć 3. wałeczek zwinąć jak ślimaka - tak aby część zlepienia ciasta szła do środka (tak obrazowo: wystarczy "przeturlać" ciasto z jednego końca na drugi). Uwaga: masa serowa może wypływać, ale nie trzeba się tym przejmować. W ten sposób przygotować 6 ślimaczków, po czym ułożyć je w tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby jeden był w centrum, a pozostałe wokół. Ciasto przykryć ściereczką i raz jeszcze odstawić do wyrastania na ok. 30 minut.
Po pół godzinie nagrzać piekarnik do 180 stopni (160 stopni z termoobiegiem). Ciasto posmarować z wierzchu odrobiną mleka, pokruszyć schłodzoną w lodówce kruszonką po czym włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35-40 minut. Jeśli po ok. 20-25 minutach zauważymy, że góra się za bardzo spieka możemy wyłożyć na nią papier do pieczenia. Upieczone ciasto studzić w tortownicy.

Zdjęcie - Niby chałka z serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Niba chałka przygotowana w ramach zabawy Upiecz Smakowity Chleb! Zdjęcie - Niby chałka z serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów