New England Fantans
I jeszcze jeden przepis z użyciem maślanki (tym razem tylko 5 łyżek). Nietypowe bułeczki , pieczone w formie muffinkowej - smaczne i do tego ładnie się prezentują. A te "listki" można bardzo łatwo od siebie oddzielić , więc nie ma z nimi problemu podczas jedzenia ;-)
Doskonały dodatek do obiadu i nie tylko.
Składniki:
- 15 g świeżych drożdży (dałam 7 g suszonych)
- 5 łyżek maślanki (75 ml)
- 2 łyżeczki drobnego cukru
- 5 łyżek mleka
- 65 g masła
- 375 g białej mąki chlebowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
Maślankę (o temperaturze pokojowej) wymieszać z drożdżami i cukrem , zostawić na 15 minut.
W garnuszku podgrzać mleko , dodać 40 g masła i mieszać , aż masło się rozpuści. Zestawić z ognia , ostudzić do temp. pokojowej.
Mąkę przesiać z solą do dużej miski , dodać rozpuszczone drożdże , masło i jajko , wymieszać. Wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 5 - 8 minut , aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do lekko naoliwionej miski , przykryć naoliwioną folią i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (aż podwoi swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć ponownie na stolnicę i jeszcze raz wyrobić , aż będzie gładkie i elastyczne. Rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 45 x 30 cm o grubości ok. 5 mm. Resztę masła rozpuścić , posmarować wierzch ciasta , które następnie pociąć wzdłuż na 5 jednakowych pasków. Następnie paski poukładać jeden na drugim , całość pociąć w poprzek na dziewięć 5 - centymetrowych kawałków , każdy z nich zlepić z jednej strony. Zlepioną stroną wkładać do natłuszczonych foremek muffinkowych. Przykryć lekko naoliwioną folią i pozostawić do wyrośnięcia na 30 - 40 minut w ciepłym miejscu. W międzyczasie nagrzać piekarnik do temp. 200 st.C. Piec ok. 20 minut - na złoty kolor.