Napoleonka wg Dukana

Napoleonka wg Dukana
Zdjęcie - Napoleonka wg Dukana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

coś słodkiego, od teraz będę ją robić co tydzień - tak jak sernikoczywiście zawsze coś namieszam: zrobiłam na dość dużej blaszce, więc wyszła bardzo płaska, co nie zmienia faktu, że wizualnie było jej dużo ;)

Zdjęcie - Napoleonka wg Dukana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

przepis "krążący" w internecie, znaleziony u aniac1
Ciasto:
  • 3 łyżki otrąb owsianych,
  • 1 łyżka skrobii kukurydzianej,
  • słodzik, aromat
  • 1 łyżka odtłuszczonego mleka w proszku,
  • 2 jajka,
  • 6 łyżek serka homo
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki sody

Wszystkie składniki wymieszać. Wylać na blaszkę (najlepiej średnią foremkę, np. 15x26 cm) wylożoną papierem do pieczenia. Piec 25 min w 180C, potem zmniejszyć temp do 120 C i trzymać jeszcze 10 minut. Po ostudzeniu przeciac w polowie.
Krem:
  • 1/2 l mleka 0%,
  • 3 żołtka,
  • słodzik, aromat
  • 2 łyżki skrobii kukurydzianej,
  • 2 łyżki żelatyny

Mleko zagotować, dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Resztę produktów wymieszać, wlać do mleka i gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając do zagotowania. Schłodzić. Gdy masa zacznie gęstnieć przełozyć ciasto. Posypac słodzikiem. Odstawić do lodówki do stężenia.

Kategorie przepisów