Napoleonka Dominiki

Napoleonka Dominiki
Zdjęcie - Napoleonka Dominiki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Napoleonka Dominiki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Napoleonka Dominiki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Napoleonka Dominiki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Napoleonka Dominiki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Napoleonka Dominiki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Napoleonka Dominiki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Napoleonka Dominiki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny PALMA
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 żółtka
Krem:
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 kostki masła lub margaryny PALMA
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
Przygotowanie

Ciasto

Margarynę posiekaj z przesianą mąką, dodaj żółtka roztrzepane ze śmietaną i zagnieć szybko ciasto. Wstaw do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie podziel na dwie lub więcej części, każdą cieniutko rozwałkuj i upiecz (ok. 15 - 20 minut w 200 st. C).

Krem

Mleko zagotuj z masłem. Pozostałe składniki kremu dokładnie wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. Ciągle mieszając ugotuj gęsty budyń.

Przestudzone placki przełóż gorącą masą budyniową. Po przestudzeniu zawiń w folię i wstaw do lodówki na kilkanaście godzin - ciasto musi zmięknąć od kremu, chociaż i tak pozostanie niezwykle kruche :-)


Historia przepisu z szuflady Dominiki:

"Przepis ten dostałam bardzo dawno temu od sąsiadki. Jest to bardzo prosty przepis, a ciacho wychodzi naprawdę SUPER. Wszystkim bardzo smakuje - więc polecam."

Kategorie przepisów