Napoleonka
Napoleonka, albo jak wolicie - kremówka, jest jednym z ciast, które pamiętam z dzieciństwa. Dawno już jej nie jadłam, kiedy więc natknęłam się na ten przepis w starym zeszycie, postanowiłam ożywić wspomnienia.
Podane ilości wystarczają na małą blachę.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
25 dag masła
1/2 szklanki śmietany 18%
Krem:
3/4 l mleka
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru + cukier waniliowy
3-4 żółtka
cukier puder do posypania
Składniki ciasta posiekaj, zagnieć, następnie uformuj z ciasta kulę i włóż je na co najmniej 30 minut do lodówki. Następnie podziel na 2 części, rozwałkuj, i upiecz każdy placek osobno na złoty kolor (ok. 20-25 minut w 180 stopniach).
Z zimnego mleka odlej szklankę, zmiksuj z mąką, cukrem i żółtkami. Resztę mleka zagotuj i na gotujące wlewaj mieszankę z mąką. Gotuj mieszając do chwili, aż krem zgęstnieje. Gorący krem wylej na przygotowany wcześniej w blaszce placek, przykryj drugim plackiem. Zostaw ciasto do ostygnięcia, a potem włóż na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.