Napój chabrowy

Napój  chabrowy

To miał być napój w kolorze liliowym, tyle że moje kwiaty były zasypane cukrem przez 7 dni,, a nie 3 i sok stał sie ciemnobrązowy. Ale to nic, za rok nie przegapię.

Smakował  przepysznie, choć jak dla mnie był zbyt słodki, więc dolałam wody, drugie tyle co w przepisie. Polecam!

Zdjęcie - Napój  chabrowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: "Taniec z garami. Kuchnia na moją nutę" P. Galińskiego/

Napój chabrowy

Składniki:

  • 1 kg kwiatów chabru
  • 1/2 kg cukru

 

Opłukane, pozbawione łodyg kwiaty chabru zasypujemy cukrem. Odstawiamy w chłodne ciemne miejsce, albo do lodówki. Po 3 - 4 dniach zlewamy powstały sok. Kwiaty zalewamy litrem wrzątku, mieszamy i przestudzone odcedzamy. Wodę łączymy z sokiem. Gotowy napój możemy zakwaszać sokiem z cytryny, a jeśli będzie zbyt słodki, dolać chłodnej przegotowanej wody.

Smacznego!

Kategorie przepisów