Napój chabrowy
To miał być napój w kolorze liliowym, tyle że moje kwiaty były zasypane cukrem przez 7 dni,, a nie 3 i sok stał sie ciemnobrązowy. Ale to nic, za rok nie przegapię.
Smakował przepysznie, choć jak dla mnie był zbyt słodki, więc dolałam wody, drugie tyle co w przepisie. Polecam!
/źródło: "Taniec z garami. Kuchnia na moją nutę" P. Galińskiego/
Napój chabrowy
Składniki:
- 1 kg kwiatów chabru
- 1/2 kg cukru
Opłukane, pozbawione łodyg kwiaty chabru zasypujemy cukrem. Odstawiamy w chłodne ciemne miejsce, albo do lodówki. Po 3 - 4 dniach zlewamy powstały sok. Kwiaty zalewamy litrem wrzątku, mieszamy i przestudzone odcedzamy. Wodę łączymy z sokiem. Gotowy napój możemy zakwaszać sokiem z cytryny, a jeśli będzie zbyt słodki, dolać chłodnej przegotowanej wody.
Smacznego!