Nanbanzuke - ryba po japońsku
400 g filetów z mintaja, dorsza, makreli, flądry albo morszczuka
mąki ziemniaczanej do panierowania ryby
1 duża marchew (albo 2 małe) pokrojona w cienkie słupki albo starta na grubych oczkach tarki
1/2 zielonej papryki pokrojonej w cienkie paseczki
olej do smażenia
Sos:
1/2 szklanki sosu sojowego jasnego
szklanka octu ryżowego
1/2 szklanki przegotowanej, chłodnej wody
pół łyżeczki ostrej papryki
4 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
liść laurowy
duża cebula pokrojona w cienkie talarki
Rybę pokroiłam na małe kawałki - takie na jeden kęs i obtoczyłam w mące. Usmażyłam na oleju na złoto a potem odłożyłam na talerzu - na papier żeby obciekł nadmiar tłuszczu.
Przestudzoną rybę przełożyłam do szklanego naczynia, na nią startą marchew, pokrojoną cebulę i paprykę w paski i całość zalać marynatą - składniki na sos zmieszać i odstawić na chwilę żeby smaki się przegryzły.
To wszystko. Uwielbiam to danie. Jest proste i smaczne, kwaśne i słone. Idealne.
mąki ziemniaczanej do panierowania ryby
1 duża marchew (albo 2 małe) pokrojona w cienkie słupki albo starta na grubych oczkach tarki
1/2 zielonej papryki pokrojonej w cienkie paseczki
olej do smażenia
Sos:
1/2 szklanki sosu sojowego jasnego
szklanka octu ryżowego
1/2 szklanki przegotowanej, chłodnej wody
pół łyżeczki ostrej papryki
4 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
liść laurowy
duża cebula pokrojona w cienkie talarki
Rybę pokroiłam na małe kawałki - takie na jeden kęs i obtoczyłam w mące. Usmażyłam na oleju na złoto a potem odłożyłam na talerzu - na papier żeby obciekł nadmiar tłuszczu.
Przestudzoną rybę przełożyłam do szklanego naczynia, na nią startą marchew, pokrojoną cebulę i paprykę w paski i całość zalać marynatą - składniki na sos zmieszać i odstawić na chwilę żeby smaki się przegryzły.
To wszystko. Uwielbiam to danie. Jest proste i smaczne, kwaśne i słone. Idealne.