Namura / basbousa
Namura to bardzo popularne w arabskiej kuchni ciasto z semoliny. Często występuje także pod nazwą basbusa lub harisa (nie mylić z harissą - pastą z chili). Ciasto to nie zawiera jajek. Jest dość ciężkie, zbite i lepkie, ponieważ po upieczeniu nasącza się go syropem. Wszystkim, którzy lubią takie bardzo słodkie ciasta, namura powinna przypaść do gustu :) Nam smakowała bardzo!
Ja zrobiłam namurę w wersji z dodatkiem kokosu. W połączeniu z delikatnie różanym syropem ciasto smakowało naprawdę wyjątkowo :)
NAMURA / BASBOUSA
(składniki na formę 18 x 18 cm / 9 porcji)
ciasto:
- 1 szklanka kaszy manny/semoliny,
- ¼ szklanki cukru,
- ¼ szklanki wiórków kokosowych,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100ml oleju lub stopionego masła,
- 100ml kefiru (można użyć też maślanki),
- 9 sztuk obranych migdałów do dekoracji
syrop:
- 1 szklanka cukru,
- ½ szklanki wody,
- 1 łyżka wody różanej
Do miski wsypać kasze mannę, cukier, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać kefir i olej, szybko wymieszać do momentu połączenia się składników. Ciasto przełożyć do foremki 18 x 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Nożem lekko naciąć ciasto w miejscach, gdzie będzie później krojone na porcje. Na środku każdej porcji umieścić po jednym migdale. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 30-35 minut, aż będzie złociste.
W trakcie pieczenia przygotować syrop: Wodę z cukrem zagotować, a gdy cukier się rozpuści, zdjąć syrop z ognia i dodać wodę różaną.
Jeszcze gorące ciasto pokroić na kawałki i zalać lekko ciepłym syropem. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
(przepis z forum Cincin)