Namura / basbousa

Namura / basbousa

Namura to bardzo popularne w arabskiej kuchni ciasto z semoliny. Często występuje także pod nazwą basbusa lub harisa (nie mylić z harissą - pastą z chili). Ciasto to nie zawiera jajek. Jest dość ciężkie, zbite i lepkie, ponieważ po upieczeniu nasącza się go syropem. Wszystkim, którzy lubią takie bardzo słodkie ciasta, namura powinna przypaść do gustu :) Nam smakowała bardzo!
Ja zrobiłam namurę w wersji z dodatkiem kokosu. W połączeniu z delikatnie różanym syropem ciasto smakowało naprawdę wyjątkowo :)

Zdjęcie - Namura / basbousa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
NAMURA / BASBOUSA
(składniki na formę 18 x 18 cm / 9 porcji)

ciasto:

  • 1 szklanka kaszy manny/semoliny,
  • ¼ szklanki cukru,
  • ¼ szklanki wiórków kokosowych,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100ml oleju lub stopionego masła,
  • 100ml kefiru (można użyć też maślanki),
  • 9 sztuk obranych migdałów do dekoracji


syrop:

  • 1 szklanka cukru,
  • ½ szklanki wody,
  • 1 łyżka wody różanej


Do miski wsypać kasze mannę, cukier, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać kefir i olej, szybko wymieszać do momentu połączenia się składników. Ciasto przełożyć do foremki 18 x 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Nożem lekko naciąć ciasto w miejscach, gdzie będzie później krojone na porcje. Na środku każdej porcji umieścić po jednym migdale. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 30-35 minut, aż będzie złociste.
W trakcie pieczenia przygotować syrop: Wodę z cukrem zagotować, a gdy cukier się rozpuści, zdjąć syrop z ognia i dodać wodę różaną.
Jeszcze gorące ciasto pokroić na kawałki i zalać lekko ciepłym syropem. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.


(przepis z forum Cincin)

Zdjęcie - Namura / basbousa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Namura / basbousa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów