Nalewka truskawkowa
Sezon truskawkowy w pełni, wiec to najlepszy okres na przygotowanie nalewek. Moja zeszłoroczna truskawkowa czekała cały rok na publikację, jest bardzo aromatyczna i słodka - jeśli lubicie mniej słodkie to ilość cukru można zmniejszyć. Doskonała na zimne dni... Polecam
- 2 kg truskawek
- 1 kg cukru
- 1 litr spirytusu
Truskawki oczyścić z szypułek i umyć, wrzucić do dużego słoika - zasypać cukrem, odstawić w ciepłe miejsce do rozpuszczenia się cukru na ok 3 dni. Po tym czasie dolać spirytusu i postawić w ciemnym miejscu na ok 2-3 miesiące, słoik zakręcić. Po ok 3 miesiącach zlać płyn do butelek przez gazę i odstawić na ok 5 miesięcy w chłodne i ciemne miejsce.
Jeżeli owoce są bardzo słodkie to można zmniejszyć ilość cukru.
Teraz można pić.
Polecam
Wydrukuj przepis