Nalewka jabłkowa korzenna

Zdjęcie - Nalewka jabłkowa korzenna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejna jabłkowa nalewka na naszym blogu. Testujemy wszelakie jabłkowe połączenia, z czym się da. Tym razem z domieszką przypraw korzennych. Takie przyprawy idealnie pasują do jabłek.


Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach.


1 kg jabłek
1 litr spirytusu 60%
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyżu
5 goździków
1 laska wanilii
3 cm świeżego imbiru
300 g cukru
300 ml wody


Cukier rozpuszczamy w wodzie (żeby było szybciej można wodę nieco podgrzać).
Jabłka kroimy na kawałki i wkładamy do słoja razem z resztą korzennych przypraw. Imbir kroimy na plasterki. Całość zalewamy spirytusem i wodą z cukrem. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne ciepłe miejsce na 3 miesiące. Po tym czasie przelewamy przez durszlak żeby oddzielić alkohol od reszty. Alkohol filtrujemy (jabłka i cała reszta już nie jest potrzebna) i butelkujemy. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka nadaje się do picia.


Smacznego!



Zdjęcie - Nalewka jabłkowa korzenna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów

Podobne przepisy