Naleśniki ziołowe z marynowanym łososiem

Naleśniki ziołowe z marynowanym łososiem
Zdjęcie - Naleśniki ziołowe z marynowanym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki ziołowe z marynowanym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki ziołowe z marynowanym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki ziołowe z marynowanym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki ziołowe z marynowanym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki ziołowe z marynowanym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki ziołowe z marynowanym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki ziołowe z marynowanym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki ziołowe z marynowanym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki ziołowe z marynowanym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki ziołowe z marynowanym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki ziołowe z marynowanym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na naleśniki:
  • 130 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 5 łyżek oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
  • 2 jaja
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • szczypta soli
na farsz:
  • 250 g sera ricotta
  • 120 ml oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
  • 100 g świeżego łososia w plasterkach
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • ¼ łyżeczki płatków chilli
  • skórka starta z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • pieprz
Przygotowanie

Zanurzamy łososia w oleju Kujawskim z ziołami, dodajemy startą skórkę z cytryny, sól i pieprz. Odstawiamy na 40 min.


Ricottę mieszamy z posiekanym koperkiem, dodajemy płatki chilli i doprawiamy.


Wszystkie składniki naleśników, poza olejem, umieszczamy w malakserze i dokładnie miksujemy. Możemy również użyć ręcznego miksera. Ciasto odstawiamy do lodówki na minimum 30 min.


Patelnię do naleśników smarujemy olejem Kujawskim z ziołami (najlepiej użyć do tego celu pędzla). Na rozgrzaną patelnię wylewamy 1 łyżkę wazową ciasta. Rozprowadzamy ciasto po patelni ruszając nią w powietrzu, a następnie smażymy ok. 2 min. z każdej strony.


Czynność powtarzamy z resztą ciasta. Gotowe naleśniki przekładamy na talerz, oddzielając je od siebie kawałkami ręcznika papierowego.


Na naleśniki nakładamy farsz z serka i układamy kawałki łososia, zwijamy i podajemy.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów