Naleśniki z porem i pieczarkami
Naleśniki:
1 jajko
1 szklanka mleka
0,5 szklanki gazowanej wody mineralnej
ok. 10 łyżek pszennej mąki
szczypta soli
0,5 łyżeczki kurkumy
olej do smażenia naleśników
Jajko ubić z mlekiem.
Do masy jajecznej dodać mąkę, kurkumę i sól, dobrze wszystko zmiksować.
Na koniec do ciasta dodać wodę mineralną.
Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny aby odpoczęło.
Z ciasta upiec cienkie naleśniki.
Farsz:
2 pory (białe części)
300 g pieczarek
1 cebula
sól, pieprz
1 łyżeczka tymianku
olej
100 ml śmietany
200 g sera pleśniowego Camembert
Cebulę pokroić w kostkę.
Pieczarki opłukać i także pokroić w drobna kostkę.
Por pokroić w krążki
Na patelni rozgrzać olej zeszklić na nim cebulę i por.
Cebulę i por zdjąć z patelni, a na pozostałym tłuszczu przesmażyć pieczarki.
Pieczarki wymieszać z porem, dodać śmietanę, pokrojoną połowę sera, tymianek, sól i pieprz do smaku.
Chwilę razem smażyć, aż ser się rozpuści.
Nadzienie wyłożyć na naleśniki, zwinąć je w chusteczkę i obsmażyć na patelni.
Na naleśniki rozłożyć resztę sera, patelnię przykryć i poczekać aż ser się rozpłynie.