Naleśniki z jeżynami
Dzisiaj coś dla wielbicieli naleśników.
To prosty szybki obiad, deser lub inny posiłek jeśli tylko mamy takie marzenie.
U nas wyjątkowo naleśniki pojawiły się na kolacji.
Mieliśmy ochotę na coś słodkiego, a poza tym jest ktoś kto długo czekał na ten przepis. Z tego co wiem to nawet nie jeden Ktoś, ale cała rodzina Ktosiów, którzy mogliby je jeść o każdej porze. Może z tym prostym przepisem będą częściej podjadać naleśniki.
Farsz pozostawiam tym razem Waszej wyobraźni.
Ja miałam koszyczek jeżyn, które bardzo lubię i postanowiłam je wykorzystać.
Ciasto (na 4 naleśniki o średnicy ok. 25 cm)
200 g mąki pszennej
300 ml mleka
1 jajko
3 płaskie łyżki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
olej do smażenia
W tej wersji jeżyny i cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć. Wyrobić ciasto, musi być lejące.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć naleśniki przewracając je wtedy kiedy będą rumiane.
Ja nalewam ciasto na patelnie chochlą – tak wygodniej :-)
Serdecznie pozdrawiam i życzę smacznego!