Naleśniki z grzybami pod beszamelem
Na grzyby, w aromatów pełen las! Witajcie starzy grzybiarze, wczoraj zrezygnowałam z imprezy, aby wstać rano na grzybobranie. Wróciłam do domu z koszyczkiem wypełnionym kapeluszami i zabrałam się za kozacki przepis na riki tiki naleśniki.
Proszę soboe wyobrazić rumiane rulony wypełnione maślanym puree ziemniaczanym i własnoręcznie zebranymi grzybami, karmelizowanymi w miodzie i sosie sojowym. Wszystko to zapieczone pod beszamelem i podane z szałowymi listkami szałwiowymi.
Naleśniki z grzybami pod beszamelem
Naleśniki
- 150 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 300 ml mleka
- 50 ml wody gazowanej
- 3 łyżki topionego masła
- 1/2 łyżeczki soli
Puree ziemniaczane
- 700 g ziemniaków
- 170 ml kremówki lub mleka roślinnego np. owsianego
- 50 g masła
- 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Karmelizowane grzyby
- czerwona cebula
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 200 g grzybów (u mnie borowiki i podgrzybki)
- gałązka szałwii
- ząbek czosnku
- łyża sosu sojowego
- łyżka miodu
- świeżo mielony pieprz, szczypta soli
Beszamel
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 250 ml zimnego mleka (u mnie owsianego)
- szczypta soli, świeżo mielony pieprz
- 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
Szałwiowe chipsy
- listki szałwii
- 50 ml oliwy
Naleśniki:
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy jajka (mogą być już rozbełtane) sól, cukier.
- Wlewamy mleko z wodą gazowaną i mieszamy powoli ciasto pozbywając się grudek.
- Na koniec wlewamy topione masło i jeszcze raz mieszamy. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, ani zbyt lejące.
- Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, przecieramy ją odrobiną masła klarowanego.
- Wylewamy chochlę ciasta i smażymy naleśniki po ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż będą odpowiednio rumiane.
- Naleśniki odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
Grzyby:
- Grzyby oczyszczamy przy pomocy pędzelka. Kroimy w plastry, a jeśli kapelusze są poszarpane, to nóżkę kroimy w plasterki.
- Na rozgrzanej oliwie i maśle podsmażamy posiekaną drobno cebulę. Po 2 minutach dorzucamy grzyby, dodajemy posiekaną szałwię oraz chilli. Smażymy ok. 5 minut.
- Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy sos sojowy i miód. Przyprawiamy solą i pieprzem. Karmelizujemy jeszcze 5 minut.
Puree ziemniaczane:
- Ziemniaki obieramy kroimy w grubą kostkę podobnej wielkości, wrzucamy do zimnej wody, dodajemy łyżeczkę soli. Gotujemy na średnim ogniu przez kilkanaście minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Odcedzamy je z wody, stawiamy garnek na małym ogniu i podgrzewamy 2 minuty, aby je odparować. Ugniatamy tłuczkiem, przeciskamy przez praskę lub przecieramy przez sitko do uzyskania gładkiego puree.
- W rondlu podgrzewamy śmietankę lub mleko z masłem. Wlewamy stopniowo do puree ziemniaczanego i delikatnie ucieramy szpatułką, aż uzyskamy odpowiednio kremowe puree.
Beszamel:
- W rondlu topimy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy chwilę. Do złocistej zasmażki dodajemy stopniowo zimne mleko i mieszamy, aby nie powstały grudki.
- Podgrzewamy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodajemy musztardę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
Składanie:
- Formę żarrodporną smarujemy 1/3 beszamelu.
- Naleśniki zawijamy w rulon z puree ziemniaczanym i grzybami (1/4 zostawiamy do dekoracji).
- Przykrywamy je beszamelem i dekorujemy grzybami.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i pieczemy 15 minut, aż beszamel się zarumieni,
- W tym czasie na rozgrzaną oliwę wrzucamy listki szałwii. Chrupiące listki odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznikami papierowego.
- Szałowiowymi chipsami dekorujemy upieczone naleśniki.