Naleśniki z botwinką

Naleśniki z botwinką

Zdjęcie - Naleśniki z botwinką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Najlepsze pomysły powstają zawsze przez przypadek i tak też było z tymi naleśnikami. W ubiegły tygodniu przygotowywałam sobie farsz do tarty z botwinką i mówię do Męża, że chyba przesadziłam z jego ilością, a on popatrzył na pozostałe ze śniadania naleśniki i zaproponował by jednego posmarować nadzieniem do tarty. I to był strzał w przysłowiową 10. Delikatne naleśnikowe ciasto i smakowita botwinka skomponowały się idealnie do tego stopnia że wczoraj musiałam je powtórzyć i przy okazji zrobiłam zdjęcia, by zamieścić przepis na ten pyszny wiosenno-letni obiad. Gwarantuję, że jeśli raz spróbujecie będziecie powtarzać ten przepis, tylko pospieszcie się, bo sezon na botwinką niebawem się skończy.


Farsz:

  • ok 300g botwinki
  • 1 średnia cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 100 g fety
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy opłukane, osuszone i pokrojoną na mniejsze kawałki botwinkę (jeśli macie dość duże buraczki to wrzućcie je najpierw i posmażcie chwilę, a listki i łodyżki wrzućcie dopiero gdy buraczki będą miękkie). Gdy zmniejszą swoją objętość dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ser i jeszcze chwilę dusimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym farszem smarujemy naleśniki i zwijać dowolnie


Naleśniki na około 12 szt :

  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli.

Wszystko wymieszać na jednolitą masę i smażyć na rozgrzanej patelni.

Zdjęcie - Naleśniki z botwinką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Naleśniki z botwinką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów