Naleśniki truskawkowo-ananasowe
Nie lubimy ananasowych serków wiejskich. Ale TAKA kombinacja serka i ananasa, w dodatku z połączeniem truskawek... Mniam!
Naleśniki truskawkowo-ananasowe
Na ciasto:- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- niepełna 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- 1 jajko
- ćwierć łyżeczki soli
- śmietankowy serek waniliowy
- puszka ananasów (lub ananas świeży, dojrzały)
- ok. 30 dag truskawek - na sos
Nadzienie: twarożek miksujemy razem z obranym i pokrojonym (świeży) lub odsączonym (z puszki) ananasem. Zostawiamy trochę na wierzch naleśników.
Sos: truskawki krótko miksujemy - ja zostawiłam sos w formie "gęstej", z widocznymi truskawkami. Można dodać łyżeczkę cukru.
Ciasto: mieszamy razem jajko, mleko i wodę gazowaną. Dodajemy sól, a następnie intensywnie mieszamy dodając mąkę, żeby nie utworzyły się grudki. Na małej, okrągłej patelni rozgrzewamy olej (troszeczkę, dosłownie do zwilżenia patelni) i chochelką równomiernie rozlewamy masę. Smażymy z obu stron do zbrązowienia (po każdym naleśniku ponownie dodajemy i rozgrzewamy odrobinę oleju).
Placki smarujemy serkiem ananasowym, składamy w trójkąty. Polewamy sosem truskawkowym, dodajemy na wierzch ananasy - et voila!