Naleśniki truskawkowo-ananasowe

Naleśniki  truskawkowo-ananasowe

Nie lubimy ananasowych serków wiejskich. Ale TAKA kombinacja serka i ananasa, w dodatku z połączeniem truskawek... Mniam!

Naleśniki truskawkowo-ananasowe

Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • niepełna 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1 jajko
  • ćwierć łyżeczki soli
Na nadzienie:
  • śmietankowy serek waniliowy
  • puszka ananasów (lub ananas świeży, dojrzały)
  • ok. 30 dag truskawek - na sos

Nadzienie: twarożek miksujemy razem z obranym i pokrojonym (świeży) lub odsączonym (z puszki) ananasem. Zostawiamy trochę na wierzch naleśników.

Sos: truskawki krótko miksujemy - ja zostawiłam sos w formie "gęstej", z widocznymi truskawkami. Można dodać łyżeczkę cukru.

Ciasto: mieszamy razem jajko, mleko i wodę gazowaną. Dodajemy sól, a następnie intensywnie mieszamy dodając mąkę, żeby nie utworzyły się grudki. Na małej, okrągłej patelni rozgrzewamy olej (troszeczkę, dosłownie do zwilżenia patelni) i chochelką równomiernie rozlewamy masę. Smażymy z obu stron do zbrązowienia (po każdym naleśniku ponownie dodajemy i rozgrzewamy odrobinę oleju).

Placki smarujemy serkiem ananasowym, składamy w trójkąty. Polewamy sosem truskawkowym, dodajemy na wierzch ananasy - et voila!

Zdjęcie - Naleśniki  truskawkowo-ananasowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki  truskawkowo-ananasowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów