Naleśniki czekoladowe z dynią
Czekoladowe naleśniki z masą serowo dyniową z aromatem pomarańczy. Mi najbardziej smakowały na zimno choć na ciepło też są smaczne polecam
Na ok 10 naleśników
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1 całe jajko
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 duże łyżki ciemnego kakao
- 1,5 szklanki mąki krupczatki
Wszystkie składniki zmiksować na jednolita masę i smażyć cieniutkie naleśniki na minimalnej ilości oleju - wystudzić.
Nadzienie dyniowo-serowa
- ok 300 g dyni oczyszczonej
- 1 duża pomarańcz + skórką
- 4 łyżki cukry trzcinowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 500 g twarogu śmietankowego
Dynię pokroić na mniejsze kawałki -wrzucić do garnka , skórkę z pomarańczy zetrzeć na talerzyk i odstawić. Z pomarańczy wycisnąć sok i wlać do dyni - dusić na małym gazie do miękkości i odparowania. Dynię zmiksować i posłodzić cukrami wymieszać - wystudzić. Dodać skórkę z pomarańczy część można odłożyć do miseczki a resztę wymieszać z serem. Najpierw smarujemy połowę naleśnika składamy na pół, po złożeniu smarujemy jeszcze ćwiartkę i składamy w kopertę.
Smacznego
i jeszcze kilka fotek...