Nakrapiane muffinki z budyniem

Nakrapiane muffinki z budyniem

Przygotowując te muffinki posiłkowałam się przepisem mojej teściowej na ciasto pijak, które pewnie wszyscy znacie. Tylko te muffinki choć nakrapiane, nie są „zakrapiane” tak jak w przypadku ww. ciasta ;) Ciasto zrobię niebawem. Tymczasem przedstawiam Wam prosty i szybki przepis na babeczki. Zamiast budyniu można zrobić taki krem jak do ciasta pijak i później nadziać szprycą babeczki :)

 

Zdjęcie - Nakrapiane muffinki z budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki na 12 muffinek:

4 białka

3/4 szklanki cukru

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

80 g maku

80 g wiórków kokosowych*

budyń śmietankowy

 

*poprawna forma w języku polskim to dopełniacz liczby mnogiej od słowa wiórki brzmiący „wiórków” a nie „wiórek”

 

1. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostawiamy do ostygnięcia.

2. Pianę z białek ubijamy na sztywno wraz z cukrem i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.

3. Dodajemy wiórki kokosowe i mak. Mieszamy delikatnie łopatką.

4. Do papilotek w formach do muffinek nakładamy po łyżce piany z białek z bakaliami, następnie nakładamy łyżeczkę budyniu i znów łyżkę piany z białek. Budyniu zużyjemy bardzo mało, a resztę można spokojnie zjeść gdy babeczki się pieką :P

5. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 C.

 

Przepis dodaję do akcji Domi w kuchni Muffinkowe zimowisko.

Tags: mak

Kategorie przepisów