Najprostszy chleb pszenny
Ostatnio dziecię zażyczyło sobie domowego chleba. W tygodniu nie mam zbyt wiele czasu na skomplikowane przepisy, więc szukałam jak najprostszego. Znalazłam go na forum cincin.
Chleb jest ( a raczej był ;) ) miękki i delikatny. Ma neutralny smak, więc pasują do niego i słone, i słodkie dodatki. Bardzo ładnie rośnie - mały kawałek ciasta po wyrośnięciu zajął całą formę.
przepis Nutinki z forum cincin
szklanka = 250 ml
Składniki :
- 2,5 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 650)
- 15 g świeżych drożdży (lub 3,5 g drożdży instant)*
- 3/4 szklanki ciepłej wody + 1/4 szklanki mleka (w sumie ma być szklanka płynu)**
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 3 łyżki oleju (lub oliwy albo roztopionego masła)
- siemię lniane do posypania
W misce wymieszać mąkę z solą, zrobić wgłębienie, pokruszyć do niego drożdże. Zasypać cukrem, zalać połową płynu i delikatnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże ruszą.
Gdy drożdże podrosną, dodać resztę płynu i tłuszcz - wyrobić ciasto. Włożyć do miski, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1-1,5 godz. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat. Krótko wyrobić, aby je odgazować. Uformować podłużny bochenek, włożyć go do formy keksowej o wymiarach 25x12 cm, posmarowanej olejem i oprószonej mąką. Ponownie odstawić do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
Wierzch wyrośniętego chleba posmarować wodą i posypać siemieniem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C (wstawiłam na drugi poziom, licząc od dołu). Piec przez ok. 40 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy - jest gotowy, gdy postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Ostudzić na kratce.
uwagi :
* jeżeli używamy suchych drożdży, należy wymieszać je z mąką i pozostałymi suchymi składnikami, a potem dodać wodę z mlekiem i olej - i wyrobić
** można zmieniać proporcje wody i mleka. Im więcej mleka, tym delikatniejszy będzie chleb