Najprostsza szarlotka

Najprostsza szarlotka

Zdjęcie - Najprostsza szarlotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś taka prosta, domowa, pachnąca cynamonem szarlotka. Bez zbędnych udziwnień, tylko kruche ciasto i jabłka, uwierzcie, że to w zupełności wystarczy. Naprawdę prosta w przygotowaniu, wystarczy zagnieść ciasto i dodać jabłka, by cieszyć się smakiem domowego ciasta.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok 1 i 1/2 kg jabłek
  • cynamon


Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, jeśli jest zbyt sypkie dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany 18%. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę.
Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Odstawiamy by jabłka puściły sok, który następnie odciskamy. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, pierwszą rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto kładziemy jabłka, możemy je posypać cynamonem. Na jabłka ścieramy, lub rozwałkowujemy ciasto. Pieczemy ok 60 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i ewentualnie posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcie - Najprostsza szarlotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Najprostsza szarlotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów