Najprostsza baba drożdżowa
To zdecydowanie najprostsza wersja baby drożdżowej jaką kiedykolwiek robiłam i zapewniam, że każdemu powinna się udać. Dodatkowo można ją przygotować w wersji bez laktozy, dodając zamiast mleka wodę i dobrej jakości margarynę roślinną i uwierzcie mi w takiej wersji również będzie pyszna
Zaczyn:
- pół szklanki ciepłego mleka (lub wody w wersji bez laktozy)
- łyżka cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
W dużej misce umieszczamy pokruszone drożdże zasypujemy cukrem, gdy zaczną się rozpuszczać dodajemy pozostałe składniki i mieszamy całość. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by zaczyn podwoił swoją objętość (jeśli nie macie czasu możecie nagrzać piekarnik do 50 st. C i tam umieścić zaczyn).
Ciasto
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- szklanka mleka (lub wody w wersji bez laktozy)
- pół szklanki cukru
- 100 g margaryny
- garść rodzynek
- garść suszonej żurawiny
Rodzynki i żurawinę zalewamy mlekiem (lub wodą) gdy tylko przygotujemy zaczyn. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do miski z zaczynem dodajemy mąkę, cukier, żółtka, margarynę i rodzynki całość starannie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Formę na babkę oprószamy mąką i przekładamy do niej wyrośnięte ciasto. Pieczemy ok 35 minut w temp. 170 st. C