Najlepsze muffiny z rabarbarem


- 2,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- pół łyżeczki soli
- 1 szklanka mleka 2% z dodatkiem dwóch łyżeczek octu winnego
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 laski rabarbaru (pocięte na kawałki półcentymetrowe)
Na górę
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka roztopionego masła
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Osobno połączyć składniki suche (mąkę, cukier, proszek, soda, sól) i mokre (mleko, olej, jajko, wanilia). Połączyć razem i dodać rabarbar. Napełnić foremki do muffinek i wstawić do nagrzanego pieca na 20-25 min. Wyłączyć piec. Składniki "na górę" połączyć razem i posmarować z wierzchu jeszcze ciepłe muffiny, przetrzymać w piecu jeszcze 5 minut przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzić.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));