Najlepsze muffiny z rabarbarem

Najlepsze muffiny z rabarbarem
Zdjęcie - Najlepsze muffiny z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami W nieustającym teście najlepszych muffinów świata, który na bieżąco można śledzić na facebookowym fanpejdżu, dumnie prowadzą muffiny rabarbarowe. Czterech wyselekcjonowanych fanów spożywa próbki każdego z testowanych muffinów i ten przepis zgodnie został uznany za najlepszy ze wszystkich testowanych. Jako, że sezon w pełni byłoby grzechem nie podzielić się tą wersją. Oryginalny przepis tutaj. Polecam, proste, nie przekombinowane, idealne do porannej kawy.

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka 2% z dodatkiem dwóch łyżeczek octu winnego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 laski rabarbaru (pocięte na kawałki półcentymetrowe)

Na górę
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka roztopionego masła

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Osobno połączyć składniki suche (mąkę, cukier, proszek, soda, sól) i mokre (mleko, olej, jajko, wanilia). Połączyć razem i dodać rabarbar. Napełnić foremki do muffinek i wstawić do nagrzanego pieca na 20-25 min. Wyłączyć piec. Składniki "na górę" połączyć razem i posmarować z wierzchu jeszcze ciepłe muffiny, przetrzymać w piecu jeszcze 5 minut przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzić.


(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));

Kategorie przepisów