Najlepsze gofry
Jak dla mnie ten przepis na gofry to smak dzieciństwa. Pamiętam jak jako dzieci robiliśmy je z przepisów załączonych do gofrownicy, która wypiekała je w kształcie serduszek. Uwielbialiśmy te gofry! Tak też przekopałam mamusine przepastne zeszyty z przepisami i znalazłam mocno pożółkłą i zużytą kartkę z przepisami na te najlepsze gofry, zwane tam holenderskimi. Doskonałe z owocami, bitą śmietaną, nutellą, konfiturą, z czymkolwiek Wam się wymarzy. Polecam!
Masło można zamienić na olej np. rzepakowy z Barw zdrowia:-)
Scroll down for recipe in English
Najlepsze gofry
(12-14 gofrów, w zależności od gofrownicy)
Składniki:
- 450 g mąki
- 0,5 l mleka
- 75 g cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 100 g masła (rozpuszczonego i schłodzonego)
- 2 jajka
- 15 g proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj, do otrzymania ciasta o konsystencji naleśnikowego.
- Smaż w rozgrzanej gofrownicy, do ładnego zarumienienia i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
English version
The best waffels ever
(12-14 waffels)
Ingredients:
- 450 g of all-purpose flour
- 0.5 l of milk
- 75 g of caster sugar
- 1 pinch of salt
- 100 g butter (melted and cooled)
- 2 eggs
- 15 g baking powder
Preparation:
- In a large mixing bowl, whisk together all ingredients, untill batter reach desired consistency.
- Ladle mixture into hot waffle iron, bake until golden and serve with your favorite toppings.
Enjoy!