Najlepsze gofry

Najlepsze gofry

Jak dla mnie ten przepis na gofry to smak dzieciństwa. Pamiętam jak jako dzieci robiliśmy je z przepisów załączonych do gofrownicy, która wypiekała je w kształcie serduszek. Uwielbialiśmy te gofry! Tak też przekopałam mamusine przepastne zeszyty z przepisami i znalazłam mocno pożółkłą i zużytą kartkę z przepisami na te najlepsze gofry, zwane tam holenderskimi. Doskonałe z owocami, bitą śmietaną, nutellą, konfiturą, z czymkolwiek Wam się wymarzy. Polecam!

Masło można zamienić na olej np. rzepakowy z Barw zdrowia:-)

Zdjęcie - Najlepsze gofry / The best waffels ever - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Najlepsze gofry

(12-14 gofrów, w zależności od gofrownicy)

Składniki:

  • 450 g mąki
  • 0,5 l mleka
  • 75 g cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 100 g masła (rozpuszczonego i schłodzonego)
  • 2 jajka
  • 15 g proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj, do otrzymania ciasta o konsystencji naleśnikowego.
  2. Smaż w rozgrzanej gofrownicy, do ładnego zarumienienia i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Zdjęcie - Najlepsze gofry / The best waffels ever - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

The best waffels ever

(12-14 waffels)

Ingredients:

  • 450 g of all-purpose flour
  • 0.5 l of milk
  • 75 g of caster sugar
  • 1 pinch of salt
  • 100 g butter (melted and cooled)
  • 2 eggs
  • 15 g baking powder

Preparation:

  1. In a large mixing bowl, whisk together all ingredients, untill batter reach desired consistency.
  2. Ladle mixture into hot waffle iron, bake until golden and serve with your favorite toppings.

Enjoy!

Zdjęcie - Najlepsze gofry / The best waffels ever - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Najlepsze gofry / The best waffels ever - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów