Najlepsze domowe tortille
Czytaliście kiedyś skład sklepowych tortilli? Ja przeczytałam raz i od tamtej pory zwyczajnie ich nie kupuję, bo lista składników jest z reguły strasznie długa, a przecież tak naprawdę do wykonania tego placka wystarczą cztery składniki. Trochę czasu zajęło mi nim znalazłam odpowiednie proporcje i uzyskałam idealnie elastyczne tortille, które nie kruszą się przy zawijaniu, ale w końcu się udało i czym prędzej dzielę się przepisem. Ja używam pół na pół mąki razowej i pszennej, żeby było zdrowiej. Możecie zrobic z samej pszennej wtedy dajcie odrobinę mniej wody. Z samej mąki razowej nie polecam, mi wychodzą zbyt mało elastyczne.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki razowej
- 3 łyżki oleju
- 200 ml gorącej wody
- szczypta soli
Mąki mieszamy z solą i olejem, zalewamy gorącą wodą (ja przelewam wrzątek do kubka i po minucie dodaję do mąki). Jeśli wyrabiacie ciasto ręcznie wymieszajcie wodę z mąką i poczekajcie chwilę, by nie poparzyć rąk, jeśli w robocie. Sekret tkwi w długim wyrabianiu ciasta, dzięki temu wychodzi idealnie elastyczne. Wyrobione ciasto odstawiamy na ok 15 minut by odpoczęło. Następnie dzielimy na 8 części i każdą rozwałkowujemy maksymalnie cienko, a następnie przy pomocy talerza, lub pokrywki wykrawamy koło. Wkładamy na gorącą patelnię i czekamy aż się pojawią takie bulki, przekręcamy na drugą stronę i po chwili zdejmujemy. Odkładamy na talerz i przykrywamy wilgotną ściereczką. Nie można smażyć zbyt długo bo wtedy będą się kruszyć.