Najlepsze brownie z orzechami
Za oknem mróz i śnieg, więc zdecydowanie trzeba sobie ten dzień uprzyjemnić. Po wydumanych ciastach świątecznych naszła mnie ochota na coś prostego i pysznego - klasyczne brownie z orzechami. Ponieważ do tej pory nie było przepisu na brownie na blogu, a kilka osób pytało o niego zatem dzielę się z Wami.
Składniki:
- 375 g masła
- 375 g czekolady(najlepiej gorzkiej, ja użyłam mleczną stąd moje brownie ma taki jasny kolor)
- 6 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- orzechy włoskie ok 300 g.
Masło rozpuszczamy w rondelku, do gorącego dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Jaja mieszamy z cukrem i dodajemy przestudzoną czekoladę, a następnie mąkę z solą i orzechy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x33cm) i pieczemy w 180 st. C przez ok 25 minut. Ciasto ma być wypieczone z wierzchu ale wilgotne w środku. Smacznego