Najlepsza pizza Wojciecha
Czyli na cienkim spodzie, z szynką dojrzewającą (parmeńska, szpek, serrano) oraz rukolą. Siła prostoty bazująca na najlepszej jakości składnikach. Mąka na ciasto może być zwykła pszenna ale dobrze jest wymieszać pół na pół z mąką typu 00, można ją znaleźć czasem oznaczoną jako mąka do pizzy. Podobno wychodzi też z dodatkiem mąki kukurydzianej ale osobiście nie próbowałem. Jeszcze. Kluczem do najlepszego wypieku jest ustawienie piekarnika na najwyższą możliwą temperaturę - minimum 250 stopni. Czas pieczenia jest dość indywidualny dla różnych piekarników, u mnie idealnym czasem okazało się 12 minut dla 270 stopni.
Ciasto
- 350g mąki
- 200ml wody
- 1 łyżeczka miodu
- 1 lyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
- 7g drożdzy instant
Sos pomidorowy
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Farsz
- 220g mozarelli
- 8 plastrów szynki dojrzewającej
- rukola
- parmezan (opcjonalnie)
- sól morska (opcjonalnie)
Piec nagrzewamy na maksymalnie wysoką temperaturę. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na 1 łyżce oliwy, dodajemy pomidory i gotujemy na wysokim ogniu do zredukowania sosu. Dodajemy sól, pieprz i oregano do smaku i odstawiamy. W razie konieczności miksujemy chwilę sos.
Mąkę z wodą łączymy i wyrabiamy ciasto, dodajemy resztę składników i odstawiamy na minimum 15 minut. Po tym czasie wyrabiamy jeszcze przez 4 minuty, dzielimy na 2 części i formujemy okrągłe placki - z podanej ilości składników wychodzą dwie średniej wielkości pizze pasujące do rozmiaru blachy.
Blachę smarujemy oliwą i kładziemy ciasto, pokrywamy sosem pomidorowym i startą mozarellą. Wkładamy do nagrzanego pieca na około 10-15 minut. Pieczemy do lekkiego zrumienienia brzeżków. Wyciągamy z pieca i na gorącą pizzę wykładamy plastry szynki a po chwili garść rukoli. Jeżeli szynka nie jest zbyt słona dodajemy odrobinę soli morskiej i skrapiamy oliwą z oliwek. Całość można ozdobić płatami parmezanu.