Najlepsza (!) babka ziemniaczana
Lubicie placki ziemniaczane? Ja uwielbiam!A babkę ziemniaczaną?...Przyznam z niejakim wstydem, że o ile plackami zajadałam się odkąd pamiętam (w dzieciństwie było to jedno z nielicznych dań, przy których istniała pewność, że, tak! zjem cały obiad) to babki… zwyczajnie nie znałam. Jest to więc moje stosunkowo ‘świeże’ odkrycie :)
A babka ziemniaczana jest zwyczajnie przepyszna.Jedno z tych prostych do bólu dań, które mogłabym jeść i jeść… Na ciepło i na zimno. Najsmaczniejsza z kwaśną śmietaną. Intensywnie doprawiona cebulką, czosnkiem i kolorowym pieprzem.Najlepsza!
Bardzo, b a r d z o polecam!
Najlepsza(!) babka ziemniaczana
ok 1 – 1 ½ kg ziemniakówok. 200 g mąki2 jajka2 duże cebule3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę* opcjonalnie100 g wędzonego boczku lub bekonu1 łyżeczka soli /jeśli dodajemy czosnek – to więcej/świeżo mielony pieprz do smaku /u mnie kolorowy/1 łyżka oleju roślinnego
Surowe ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce – tak jak do placków ziemniaczanych. Ścieramy również jedną cebulę.Odciskamy nadmiar wody, pieprzymy, solimy i dodajemy czosnek /polecam dodać więcej świeżego pieprzu – jest wyrazista i lekko pikantna/. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajka i mąkę, dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pokrojony w kosteczkę boczek i drugą cebulę. Dodajemy do ziemniaków, mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 220 st C.Keksówkę smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą, wylewamy do niej masę.
Pieczemy przez ok. 1 godzinę.Po upieczeniu warto odczekać 5 – 10 min zanim rozkroimy babkę /ziemniaki trochę się ‘zawiążą’/. Podawać solo lub z ulubionym sosem. Ja najbardziej lubię wersję z kwaśną śmietaną.
Smacznego!