Najlepsza babka piaskowa
Ta babka piaskowa zdecydowanie nosi miano najlepszej! Jest bardzo delikatna i puszysta. Nigdy, żadna babka piaskowa nie smakowała mi tak bardzo :-) Przepis znalazłam u Bożenki. Zwróciłam na niego uwagę, bo w tym przepisie zalewa się masę wrzącym masłem a nigdy nie przygotowywałam ciasta w taki sposób. Dodawałam ciepłe lub roztopione zimne masło- jak najbardziej- ale wrzącego nigdy… ciekawiło mnie, co z tego wyjdzie. Zrobiłam je raz i okazało się, że po dodaniu wrzątku ciasto robi się bardziej gładkie i lśniące. Przelałam je do formy i okazało się, że ciasta jest za dużo… więc szybko poszukałam jakiś małych foremek, żeby przelać pozostałe ciasto. Po upieczeniu ciasto lekko opadło, ale nie było wcale zakalca. Babka piaskowa smakowała rewelacyjnie i pomyślałam, że może opadła, bo w dużej foremce było za dużo ciasta… Ponieważ babka szybko zniknęła zrobiłam ją jeszcze raz. Tym razem przygotowałam dwie foremki, jedną do babek a drugą keksówkę. Niestety znowu ciasto lekko opadło, ale dalej nie było zakalca i ciągle smakowało pysznie. Wszystkie osoby, które miały okazję spróbować tej piaskowej babki są tego samego zdania, co ja… babka z tego przepisu jest przepyszna! Dlatego bardzo Wam ją polecam na Święta :)!
Babka piaskowaSkładniki:
- 1 1/2 szklanki cukru + cukier wanilinowy (zamiast cukru waniliowego dodałam pół łyżeczki pasty waniliowej)
- 5 jaj
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła (lub 200 g masła i 50 g oliwy)
1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dwie keksówki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek przesiać do miski.
2. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier z cukrem waniliowym.
3. Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku.
4. Dadawać po trochu przesiane mąki lekko mieszając łyżką.
5. Masło rozpuścić w rondelku i doprowadzić do wrzenia. WRZĄCE ! masło wlać do masy i szybko mieszać do połączenia.
6. Wlać masę do keksówek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, przestudzić przez 10 minut w formie, następnie na kratce.
Smacznego :-)