nadziewane ziemniaki

Jemy ziemniaki w każdej postaci i na milion sposobów. Tym razem przedstawię wersję bardzo trafioną. Przynajmniej u mnie rodzinka była zachwycona, nawet Bąbel się podłączył.
Nadziewane ziemniaki
Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości. Ostudzić, odciąć "czapeczki" i wydążyć miąższ. Ja wyjmowałam go łyżeczką do robienia kulek z owoców. Podsmażyć boczek pokrojony na niezbyt drobne kawałki. jak już się trochę wytopi dodajemy posiekaną drobniutko cebulkę. Dorzucić do ziemniaczków. Dodać serek ricotta i doprawić solą i świeżo startą gałką muszkatołową. Dodać trochę startego sera i wymieszać. Nakładać do wydrążonych ziemniaczków - z górką, posypać lekko serem i piec około 15 minut w 150 stopniach.

- 3 ziemniaki na osobę
- 1 nieduża czerwona cebula
- boczek wędzony (u mnie Morliny na tacce, wykorzystałam 4 cieniuteńkie plasterki)
- serek ricotta 100g
- trochę startego żółtego sera
- sól, gałka muszkatołowa
