Nadziewane skrzydełka
Bardzo smaczne skrzydełka nadziewane pieczarkami coś innego niż tradycyjne skrzydełka, choć jest trochę przy nich pracy to efekt gwarantowany. Polecam
30 DUŻYCH SKRZYDEŁEK Z KURCZAKA
2 ŁYŻKI PAPRYKI SŁODKIEJ
2 ŁYŻKI CHILI
2 ŁYŻKI ZIÓŁ PROWANSALSKICH
SÓL DO SMAKU
ok 4 ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ
2 KG PIECZAREK
2 JAJKA
2 CZERWONE PAPRYKI
SÓL, PIEPRZ do smaku
Skrzydełka wytrybować z kości tak aby nie poprzecinać skóry czyli ścinamy mięso jak najbliżej kości prawie zdrapując ją , następnie umyć - osuszyć ręcznikiem papierowym i przyprawić solą ,papryką słodką, chili i ziołami - odstawić na noc. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach - usmażyć ale nie solić. Przestudzić i doprawić solą i pieprzem, do zimnych pieczarek dodać 2 jajka i wymieszać, razem z bułką tratą aby związało nam farsz. Masę przełożyć do szprycy z okrągłą końcówką jeśli nie mamy szprycy nakładamy łyżeczką i nadziewać skrzydełka. Paprykę pokroić na paski długości ok 2-3 cm i wkładać do skrzydełka na końcu tworząc tzw korek założyć resztą skóry. Tak postępować z reszta mięsa. Piec na rozgrzanym grillu lub w piekarniku. ok 40 minut na rumiano. Podawać na gorąco.
Smacznego
i jeszcze kilka fotek...