Na urodzinach musi byc tort

Na urodzinach musi byc tort

Zdjęcie - Na urodzinach musi byc tort - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzis obiecany przepis na tort.
Jak juz pewnie niektorzy z Was wiedza miesiac maj jest w moim domu wyjatkowy. Swietujemy prawie od samego poczatku az po ostanie jego dni. Najwazniejsze oczywiscie jest swieto mojej malej Krolewny. W tym roku bardzo szczegolne.
Na swoje 5 urodziny Viki zazyczyla sobie tort o smaku nutelli i migdalow. Zachodzilam w glowe jak polaczyc te smaki, dlatego tez zrezygnowalam z tradycyjnego biszkoptu zastepujac go ciastem migdalowym.
Na szczescie Viki nie chciala by tort zdobil wizerunek Barbie czy innej basniowej panny. Inaczej skonczyloby sie na kupnym ciescie. Ucieszyla sie za to z rozanych dekoracji w kolorze rozowym. I jak na mala dame przystalo cale nasze przyjecie bylo w tym wlasnie kolorze :-)

Zdjęcie - Na urodzinach musi byc tort - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tort migdalowy z kremem o smaku nutelli

biszkopt
4 jajka
150g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
150g maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
100g mielonych migdalow

wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i 4 lyzkami goracej wody. Dodajemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na koncu dodajemy mielone mgdaly. Ciasto przelewamy do tortownicy (26cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 35 minut. Po upieczeniu ciasto nalezy wystudzic i przeciac na 3 blaty.

krem
skladniki:
500g serka mascarpone
maly sloiczek Nutelli
maly sloik wisni
1 usztywniacz do smietany
1 smietana kremowka 200ml

wykonanie:
Kremowke ubijamy mikserem. Dodajemy do niej utrwalacz do smietany i mascarpone. Ubijamy. Na koncu dodajemy Nutelle i wszystko dokladnie mieszamy. 1/3 masy odkladamy i dodajemy do niej odsaczone wisnie.
Jeden blat biszkoptu kladziemy na talerzu lub platerze do ciast i spinamy go obrecza tortownicy. Pokrywamy biszkopt masa z wisniami i nakladamy kolejna warstwe ciasta. Pozostala mase dzielimy na 2 czesci i jedna z nich nakladamy na druga warstwe biszkoptu. Na gore kladziemy ostatni blat ciasta, sciagamy obrecz i caly tort (gora i boki) smakujemy ostatnia czescia masy. Dekorujemy wedlug uznania.
Ciasto schladzamy przez godzine.
Smacznego!

Zdjęcie - Na urodzinach musi byc tort - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów