Na katar? Placuszki jaglano-owsiane
„(…)Kasza ta, jak żadna inna, usuwa nadmiar wilgoci z organizmu, czyli różnego rodzaju śluzy (np. podczas kataru, kaszlu przy chorobach płuc lub oskrzeli). Jedzenie jej przez 6-7 dni, do ustąpienia objawów choroby. Zdarza się nawet, że dieta jaglana wystarczy, żeby nie brać antybiotyków.(…)”
Zalet kaszy jaglanej jest o wiele więcej :) Możecie o nich poczytać, np. tu
Ja byłam nimi tak zachwycona, że od razu znalazłam kilka przepisów :)
Dziś zapraszam Was na pyszne placuszki od Kaś
Składniki na ok. 12 placków:
50 g kaszy jaglanej
50 g otrębów owsianych
1 średniej wielkości dojrzały banan
jajko
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru trzcinowego (bardziej dla posmaku i koloru)
1 łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia
Przygotowanie:
Kaszę i otręby wrzucić do blendera/malaksera i rozdrobnić na mąkę (choć nie musi być idealnie), a banana rozgnieść widelcem.
Następnie wymieszać wszystkie składniki mikserem i odstawić na ok. 40 minut aż ciasto zgęstnieje - aż w konsystencji będzie jak gęsta śmietana.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki na niedużym ogniu po 1,5 - 2 minuty z każdej strony (uważać by się nie przypaliły). Jedna łyżka ciasta to jeden placek.
Dodatki:
U Kaś była to polewa z czekolady z dodatkiem miodu, a u mnie owoce w miodzie:
1 banan
1 pomarańcza
1 łyżka miodu
Obrane i pokrojone owoce polać miodem, wymieszać i odstawić na czas smażenia placuszków.
Smacznego :)