Na co dzien i od swieta

Na co dzien i od swieta
Zdjęcie - Na co dzien i od swieta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Na co dzien i od swieta - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBardzo zadko korzystam z gotowcow sklepowych, ale jest taka jedna rzecz, za ktora wrecz przepadam i nie wyobrazam sobie zeby nie miec jej w lodowce. Mowa o gotowym ciescie francuskim. Zrobienie go w warunkach domowych jest zbyt czasochlonne, wiec wole tylko siegnac po gotowa paczuszke ze sklepowej chlodziarki.
Ciasto francuskie daje wiele mozliwosci, w mojej kuchni jest skladnikiem tart wytrawnych i slodkich, jest tez doskanale na roznego rodzaju przekaski gdy przychodza goscie.

Innym gotowym produktem z ciasta francuskiego jaki kupuje w sklepie to suche babeczki wol-au-vent.
Podoba mi sie to, ze za kazdym razem moga byc inne, wszystko zalezy od tego na co mam ochote i wybieram jaki smak ma dominowac.
Te babeczki to tez doskonala przystawka gdyz bardzo ladnie sie prezentuja i to wlasnie dlatego czesto goszcza na naszych stolach w czasie roznych uroczystosci lub zwyklych spotkan z przyjaciolmi.
Tym razem przy okazji Swiat pojawily sie w towarzystwie pieczarek. Poczatkowo planowalam by glownym skladnikiem nadzienia byl losos wedzony, ale tak sie niefortunnie stalo, ze zapomnialam go kupic. Tym oto sposobem lososia zastapilam pieczarkami, co wcale nie ujmowalo pysznym babeczkom.

Babeczki vol-au-vent to moja kolejna propozycja do "Kuchni Wielkanocnej" Olgi z blogu Smak Imprezy.

Zdjęcie - Na co dzien i od swieta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Vol-au-vent z kremem pieczarkowym

6 babeczek vol-au-vent
nadzienie pieczarkowe

skladniki na nadzienie:

2 lyzki masla+ maslo do smazenia pieczarek
4 lyzki maki
mleko
sol, pieprz
pieczarki
cebula
szczypiorek

wykonanie:
Pieczarki po umyciu i pokrojemu w kostke podsmazamy na masle. Odstawiamy na chwile na bok.
Cebule kroimy w kostke i podsmazamy na masle, gdy sie zeszkli dodajemy do niej make i robimy zasmazke. Rozprowadzamy ja mlekiem. Mieszamy energicznie.
Do zasmazki dodajemy podsmazone wczesniej pieczarki.
Doprawiamy sola, pieprzem. Dodajemy tez posiekany szczypiorek.

Gotowym farszem napelniamy babeczki vol-au-vent i zapiekamy w piekarniku wedlug przepisu.
Podajemy same lub z buketem salat.
Smacznego.


Zdjęcie - Na co dzien i od swieta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Na co dzien i od swieta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Ten wpis bierze udział w Konkursie z Jajem! pod patronatem zPierwszegoTloczenia.pl

Kategorie przepisów