Mus twarożkowo-limonkowy
Przepis na ten deser znalazłam w książce "Jeść, aby schudnąć" Michela Montignaca i właściwie deser przeznaczony jest dla osób na diecie Montignac. Jeśli jednak zastąpimy fruktozę zwykłym cukrem, a zamiast chudego twarogu użyjemy półtłustego lub serka mascarpone, wyjdzie z tego "normalny" deser. Może nie jest zbyt odpowiedni na obecne mrozy, ale miałam ochotę na coś lekkiego, o orzeźwiającym smaku.
Składniki:
300 g twarożku o zawartości 0% tłuszczu
2 jajka
3 łyżki fruktozy
sok z 2 limonek
opcjonalnie: kilka listków świeżej mięty
Jajka umyj, sparz, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z fruktozą na puszystą, białą masę. Stopniowo dodawaj twarożek, cały czas miksując. Dolej sok z limonek, wymieszaj. Białka ubij na sztywno, ostrożnie dodaj do masy, dobrze wymieszaj. Masę przełóż do pucharków i wstaw na jakiś czas do lodówki.