Mus jabłkowy

Mus jabłkowy

Witam miło po przerwie wakacyjnej i zapraszam  na nowe, wykwintne przepisy na ciasta, desery i potrawy.

Będą już przepisy jesienne, na ciasta i potrawy z dyni, cukinii, aromatyczne ciasta z jabłkami, gruszkami. Pikantne sosy, chutneye i relishe doskonałe dodatki do mięs i ryb i wiele innych.

Już teraz przygotowałam niezwykle wykwintny mus jabłkowy z aromatycznym anyżem i cynamonem. Wspaniała lekka i kremowa konsystencja o cudownym smaku. Możecie go zamknąć w słoiku, jako przetwór na zimę lub przygotować z niego ciasta i desery. W obu wersjach sprawdzi się doskonale.  Zapraszam !

Zdjęcie - Mus jabłkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ok. 1,5 l:

  • 2 kg kwasnych jabłek
  • 200 g białego cukru lub jasnego trzcinowego
  • 2 laski cynamonu
  • kilka gwiazdek anyżu
  • 250 ml wody
  • 1/2 cytryny

Zdjęcie - Mus jabłkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe cząstki, skropić cytryną.
  2. W garnku zagotować wodę i na wrzącą dodać kawałki jabłek, cukier, laski cynamonu i anyż.
  3. Gotować pod przykryciem, kilkakrotnie mieszając, w razie potrzeby dodać jeszcze niewielką ilość wody.
  4. Gotować przez ok. 40 minut do rozmięknienia jabłek i całkowitego rozpuszczenia cukru.
  5. Usunąć laski cynamonu i gwiazdki anyżu.
  6. Gorący jeszcze mus zmiksować za pomocą blendera do otrzymania gładkiej, kremowej konsystencji.
  7. Gorący mus jabłkowy natychmiast przełożyć do wysterylizowanych słoików, zamknąć i odwrócić do góry dnem.

Smacznego ?

Zdjęcie - Mus jabłkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów