Mus jabłkowy
Witam miło po przerwie wakacyjnej i zapraszam na nowe, wykwintne przepisy na ciasta, desery i potrawy.
Będą już przepisy jesienne, na ciasta i potrawy z dyni, cukinii, aromatyczne ciasta z jabłkami, gruszkami. Pikantne sosy, chutneye i relishe doskonałe dodatki do mięs i ryb i wiele innych.
Już teraz przygotowałam niezwykle wykwintny mus jabłkowy z aromatycznym anyżem i cynamonem. Wspaniała lekka i kremowa konsystencja o cudownym smaku. Możecie go zamknąć w słoiku, jako przetwór na zimę lub przygotować z niego ciasta i desery. W obu wersjach sprawdzi się doskonale. Zapraszam !
Składniki na ok. 1,5 l:
- 2 kg kwasnych jabłek
- 200 g białego cukru lub jasnego trzcinowego
- 2 laski cynamonu
- kilka gwiazdek anyżu
- 250 ml wody
- 1/2 cytryny
Wykonanie:
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe cząstki, skropić cytryną.
- W garnku zagotować wodę i na wrzącą dodać kawałki jabłek, cukier, laski cynamonu i anyż.
- Gotować pod przykryciem, kilkakrotnie mieszając, w razie potrzeby dodać jeszcze niewielką ilość wody.
- Gotować przez ok. 40 minut do rozmięknienia jabłek i całkowitego rozpuszczenia cukru.
- Usunąć laski cynamonu i gwiazdki anyżu.
- Gorący jeszcze mus zmiksować za pomocą blendera do otrzymania gładkiej, kremowej konsystencji.
- Gorący mus jabłkowy natychmiast przełożyć do wysterylizowanych słoików, zamknąć i odwrócić do góry dnem.
Smacznego ?