Mus cytrynowy po duńsku

Witajcie!
W tym roku świąteczna przerwa od blogowania wydłużyła mi się niesamowicie. I to bynajmniej nie dlatego, że tak się objadłam wigilijnymi smakołykami, że przez dwa bite tygodnie nie byłam w stanie podnieść się z kanapy. Wręcz przeciwnie; dopiero dwudziestego drugiego grudnia wróciłam do domu z Zelandii, żeby później niemal codziennie być w pracy, aż do Nowego Roku. Tu chwilę sobie odsapnęłam, a później brutalny powrót do codzienności i pobudek o godzinach co najmniej nieprzyzwoitych. I tak się to wszystko kręci, a ja nie do końca się w tym odnajduję. Tymczasem już za trzy tygodnie znowu będę w szkole; ciężko więc wejść w rytm, który w grudniu kompletnie zagubiłam.
Dzisiaj wstałam chwilę po ósmej, zjadłam śniadanie razem z C., zanim musiał jechać do pracy, i w końcu włączyłam komputer. Usiadłam przed pustym plikiem notatnika, odetchnęłam głęboko i... Poczułam to. Nieodpartą chęć pisania. Bo wiecie co...? Już zdążyłam się stęsknić...
Dzisiaj mam dla Was jeden z kultowych duńskich przepisów - przynajmniej w moich oczach. Nie mam pojęcia, czy w innych rodzinach też jest taka tradycja; wiem, że u C. kolacja noworoczna nie może się obyć bez cytrynowego musu. Podobno jacyś znajomi przygotowują go częściej; u C. jada się go tylko raz do roku - w Sylwestra. Tak naprawdę to nic skomplikowanego ani niezwykłego - ot, puszysty mus cytrynowy z jajkami, pod chmurą lekkiej bitej śmietany. Ale wiecie co? Jedzony tylko raz w roku, ma jakieś magiczne właściwości. Tak jak barszcz czy pierogi - tego wieczoru smakuje wyjątkowo.
Przepis dostałam od Teściowej, a ona ma go od swojej mamy, która ma go od swojej mamy... Jest to więc rodzinny przepis z tradycjami, i nic w nim nie zmieniałam. No, poza kolejnością mieszania składników - moim zdaniem dużo bezpieczniej dodawać żelatynę do ubitych żółtek niż do bitej śmietany. Mus wychodzi dość kwaśny i zdecydowanie wyrazisty. Świetnie smakuje z kieliszkiem słodkiego, musującego wina. I choć trochę się denerwowałam, czy sprostam wymaganiom, okazało się, że zupełnie niepotrzebnie - smakował dokładnie tak jak powinien.
To jak - skusicie się...?
Noworoczny mus cytrynowy z bitą śmietaną
Zdjęcie - Mus cytrynowy po duńsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: (na miskę o pojemności 3 l)

  • 8 jajek
  • 500 ml śmietany kremówki (38%)
  • 160 g cukru
  • sok z 5 cytryn
  • 10 listków żelatyny

dodatkowo:

  • 400 ml śmietany kremówki (38%)

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać sok z cytryny, dokładnie zmiksować. Kremówkę ubić na pół-sztywno. Białka ubić na sztywno.
Żelatynę odcisnąć, rozpuścić. Powoli wlewać do żółtek, cały czas miksując. Następnie partiami dodać śmietanę, a na końcu białka, delikatnie mieszając łyżką. Mus przełożyć do miski lub szklanek, schłodzić w lodówce przez minimum 3-4 godziny.
Przed podaniem ubić pozostałą kremówkę, wyłożyć na mus.
Smacznego!
Zdjęcie - Mus cytrynowy po duńsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zgodnie z tradycją, deser przygotowałam w dużej, szklanej misce; tylko do zdjęcia odłożyłam małą porcję. Szklankę zdecydowanie łatwiej sfotografować...

Przepisy z tych kategorii

Guacamole
2

Guacamole

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Fit majonez krem z awokado

Fit majonez krem z awokado

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Burgery warzywne

Burgery warzywne

figmara figmara
figowe smaki

Majonez bez jajek

Majonez bez jajek

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Turecki dip marchewkowy

Turecki dip marchewkowy

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Sos farmerski
2

Sos farmerski

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Cytrynka
2

Cytrynka

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Cytrynowa szarlotka z bezową pianką
1

Cytrynowa szarlotka z bezową p…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Shoty z kurkumy i imbiru na odporność
2

Shoty z kurkumy i imbiru na od…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Cytrynowe spaghetti z orzechowymi klopsikami
1

Cytrynowe spaghetti z orzechow…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kurczak  limonkowo-miodowy

Kurczak limonkowo-miodowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Racuszki z mąki bananowej z lemon curd
1

Racuszki z mąki bananowej z le…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj