Murzynek
To pierwsze ciasto jakie nauczyłam się robić, gdy byłam mała oj były to ciasta z różnymi dodatkami :-) np wrzuciłam do niego landrynki, cukierki pudrowe itp ha ha choć nie bardzo to pasowało - było dość twarde :-) ... Ciasto szybkie do wykonania gdy goście nas zaskoczą :-) Polecam A jakie było wasze pierwsze ciasto?
średnica blaszki 28 cm
- 1 kostka masła 200 g lub margaryny
- 6 łyżek wody
- 1,5 szklanki cukru
- 4 duże jajka ok 256g
- 231 g mąki pszennej (1 i 3/4 szklanki)
- 2 czubate łyżki kakao
Do rondelka włożyć masło z wodą i podgrzewać do rozpuszczenia, dodać cukier jedną szklankę cukru i kakao - podgrzewać jeszcze chwilę aby składniki się połączyły. Zdjąć masę kakaową z ognia i przestudzić. Ciepłą masę wlać do miski, dodać żółtka ucierając dosypywać stopniowo mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia - odstawić. W międzyczasie wysmarować blachę tłuszczem i wysypać bułką tartą. W drugiej misce ubić białka ze szczypta soli oraz w czasie ubijania dodawać po odrobinie cukru. Piana musi być sztywna gdy odwrócimy miskę do góry dnem to nam nie wyleci. Następnie ciasto kakaowe wymieszać delikatnie dodając do niego ubitą pianę - wylać do okrągłej blaszki najlepiej z kominem. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 40 minut do tzw suchego patyczka.
Przestudzić w uchylonym piekarniku, wyjąć i posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Smacznego
Wydrukuj przepis i jeszcze kilka fotek...