Murzynek

Dziś odrobina klasyki – murzynek, czyli ciasto mojego dzieciństwa :) Jako dziecko zawsze twierdziłam, że nieupieczone smakuje znacznie lepiej, teraz mam nieco mniejszą słabość do surowego ciasta, a miski liże już ktoś inny ;) Moja mama robiła murzynka na dużej blaszce i dodawała jeszcze przed pieczeniem wiśnie lub truskawki ze słoika. Nie przekrawała już ciasta po upieczeniu, bo miało w sobie owoce. Tak też smakuje pysznie! Jedyną wadą takiego rozwiązania jest to, że w cieście robią się dziurki w miejscach gdzie pieką się wiśnie i wierzch nie jest już taki równy. Murzynka, którego widzicie na zdjęciach piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm, możecie jednak użyć średniej wielkości prostokątnej blaszki.

Zdjęcie - Murzynek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

4 duże jajka
2,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny (250 g)
3 łyżeczki proszku
2 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka

+dżem do przełożenia ciasta lub wiśnie ze słoika, 1 tabliczka czekolady na polewę

Murzynek – jak to zrobić?

Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu z mlekiem i kakao, odstawiamy do przestudzenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka rozdzielamy na żółtka i białka.

Zdjęcie - Murzynek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Żółtka ucieramy z połową ilości cukru.

Zdjęcie - Murzynek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiedy rozpuszczona margaryna z kakao nie jest już gorąca dodajemy żółtka z cukrem i dokładnie mieszamy.

Zdjęcie - Murzynek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Białka ubijamy na sztywną pianę z pozostałym cukrem.

Zdjęcie - Murzynek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mąkę mieszamy z masą kakaową. Do wymieszanej masy dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy drucianą trzepaczką lub silikonową szpatułką.

Zdjęcie - Murzynek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Całość przekładamy na blaszkę lub do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli decydujemy się na wersję z wiśniami ze słoika to układamy je na cieście, ja dziś piekłam murzynka przełożonego dżemem – robi się to dopiero po upieczeniu. Pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.

Zdjęcie - Murzynek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli przekładamy ciasto dżemem musimy zaczekać aż zupełnie się ostudzi, żeby dało się je ładnie przekroić.

Zdjęcie - Murzynek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Murzynek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Murzynek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na koniec dekorujemy murzynka polewą czekoladową – rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej w razie potrzeby dodając odrobinę mleka lub śmietany kremówki.

Zdjęcie - Murzynek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Przepisy z tych kategorii

Murzynek (jak u cioci na imieninach:)

Murzynek (jak u cioci na imien…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Najprostsza szarlotka na półkruchym cieście
1

Najprostsza szarlotka na półkr…

food² food²
Food Square

Knedle ze śliwkami
1

Knedle ze śliwkami

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Murzynek tradycyjny i najlepszy
1

Murzynek tradycyjny i najlepsz…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Grochówka z białą kiełbasą
1

Grochówka z białą kiełbasą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Stefanka

Stefanka

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Morszczuk w marynacie miodowo-musztardowej
2

Morszczuk w marynacie miodowo-…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Bułeczki serowo-cebulowe
1

Bułeczki serowo-cebulowe

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Najprostsza szarlotka na półkruchym cieście
1

Najprostsza szarlotka na półkr…

food² food²
Food Square

Paella z piekarnika czyli obiad który robi się sam
2

Paella z piekarnika czyli obia…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Baleron pieczony
1

Baleron pieczony

Beti Beti
kruche babeczki

Tort bezowy dacquoise

Tort bezowy dacquoise

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne