Murzynek
Pyszne, puszyste, proste ciasto z dodatkiem kakaa i powideł jabłkowych. Przygotowanie trwa kilka minut, dlatego sprawdzi się idealnie w przypadku wizyty niespodziewanych gości. Przepis wygrzebany ze starego zeszytu babci i wielokrotnie wypróbowany. Polecam !
Składniki
Przygotowanie
Margarynę rozpuszczamy i dolewamy do niej mleko. Następnie wszystkie składniki dokładnie ze sobą miksujemy, aż uzyskamy gładką konsystencję. Ja używam do tego thermomixa, ale myślę, że mikser też da radę.
Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45-55 minut. Po wyjęciu wbijamy wykałaczkę. Jeśli jest sucha oznacza to, że ciasto jest gotowe.
Ja najbardziej lubię murzynka w klasycznym wydaniu, ale jeśli macie ochotę możecie dodać do niego różnego rodzaju bakalii lub polać go polewą czekoladową.
Smacznego !
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1/2 kostki margaryny
- 1 łyżka powideł jabłkowych
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
Margarynę rozpuszczamy i dolewamy do niej mleko. Następnie wszystkie składniki dokładnie ze sobą miksujemy, aż uzyskamy gładką konsystencję. Ja używam do tego thermomixa, ale myślę, że mikser też da radę.
Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45-55 minut. Po wyjęciu wbijamy wykałaczkę. Jeśli jest sucha oznacza to, że ciasto jest gotowe.
Ja najbardziej lubię murzynka w klasycznym wydaniu, ale jeśli macie ochotę możecie dodać do niego różnego rodzaju bakalii lub polać go polewą czekoladową.
Smacznego !