Murzynek po polsku
Zastanawialam sie ostatnio jaka jest moja kuchnia? Czy ja gotuje po polsku? Doszlam do wnioskow, ze moja kuchnia rozni sie bardzo od kuchni moich Rodzicow i czasami daleko jej do polskich klimatow, co nie oznacza, ze ta kuchnia jest mi obca. Nie, nie!
Lubie jednak probowac nowych rzeczy, ciagle eksperymentuje.
Najbardziej polskie sa jednak moje wypieki, szczegolnie te, ktore znam jeszcze z mojego rodzinnego domu. Do nich wracam dosc czesto. Wertuje spisane kiedys na kartkach przepisy, przywoluje w pamieci smaki i zwiazane z nimi wspomnienia. Kazde z tych ciast ma swoja historie. Pamietam gdy razem z Mama pierwszy raz pieklysmy moje dzisiejsze ciasto. Nie wiemy dokladnie czy to za sprawa zbyt duzego gazu, czy moze zlej ilosci sody, nasz murzynek w czasie pieczenia wymknal sie spod kontroli i wyciekal nam z blachy, ktora nagle okazala sie dla niego zbyt ciasna. Mimo tego ciasto okazalo sie hitem popoludniowej kawy. Pulchne, lekko wilgotne w srodku, po prostu pyszne.
Murzynek na musie
skladniki:
1 kostka margaryny (250g)
4 jajka
1,5 szklanki maki
2 szklanki cukru - ja zawsze daje mniej
2 szklanki przecieru jablkowego
1,5 lyzeczki sody
1 lyzka kakao
bakalie - opcjonalnie
wykonanie:
Oddzielamy zoltka od bvialek. Bialka ubijamy na sztywna piane.
Margaryne topimy w garnku, dodajemy do niej cukier, zoltka, make, sode, kakao i przecier jablkowy. Mieszamy. Na koncu dodajemy ubite bialka i ewentualnie bakalie.
Gotowe ciasto wykladamy na blache. Pieczemy w nagrzanym piekarnku do 180°C przez okolo 40 minut.
Po wyciagnieciu z piekarnika, jeszcze cieple ozdabiamy polewa czekoladowa i posypujemy np. orzechami.
Polewa czekoladowa:
skladniki
4 lyzki masla
4 lyzki kakao
4 lyzki cukru
4 lyzki wody
Wszystkie skladniki podgrzac w garnuszku az do stopienia sie masla, polac ciasto od razu.
Smacznego!
Przepis zamieszczam w ramach zabawy "Gotujemy po polsku" edycja II pod patronatem agregatora blogow kulinarnych zPierwszegoTloczenia.pl oraz zabawy Ciasto na niedziele zorganizowanego przez Mikser Kulinarny.