Murzynek marchewkowy

Murzynek marchewkowy
Zdjęcie - Murzynek marchewkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto marchewkowe a la murzynek
Słowem wstępu, murzynek to dla mnie smak dzieciństwa. Zawsze z wielkim, podłużnym pęknięciem z wierzchu i posypany (a może raczej zasypany) cukrem pudrem, w ilościach przekraczających normy zasłodzenia.
Nie byłabym jednak sobą, gdyby robiąc go na własną rękę, nie dodała swojego "widzimisię". Padło na bazę z ciasta marchewkowego, dodatek przyprawy do piernika w ramach świątecznych klimatów, moc chrupiących orzechów włoskich oraz polewę z białej czekolady z nutką likieru kokosowego. Z tej mieszanki wybuchowej wyszło pyszne ciacho! Idealnie wilgotne, ale jednocześnie mięciutkie, sprężyste i delikatne. Bogate zarówno w smaki, jak i aromaty. No i ta polewa... obłęd :) Gorąco polecam - na święta, ale nie tylko!


Zdjęcie - Murzynek marchewkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:
  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
  • 5 łyżeczek ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • 2 szklanki startej marchewki (250 g)

Składniki na polewę czekoladową:
  • czubata łyżeczka śmietany
  • 2 łyżeczki likieru kokosowego (opcjonalnie; można dodać mleka)
  • tabliczka białej czekolady


Piekarnik nagrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
1. Przygotowanie ciasta Do dużej miski wbić jajka, wlać olej oraz wsypać cukier. Całość utrzeć do powstania jasnej, puszystej masy. Następnie wsypać proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika i sól - wymieszać. Dosypać przesianą mąkę i ponownie utrzeć całość. Na koniec dodać marchewkę i orzechy - wmieszać je do ciasta łyżką/łopatką.
2. Pieczenie Ciasto przełożyć do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około - do suchego patyczka. Odstawić do przestudzenia, po czym zabrać się za polewę.
3. Polewa W niedużym garnuszku umieścić śmietanę i likier. Podgrzać na niewielkim ogniu ciągle mieszając, po czym dodać połamaną czekoladę i mieszać aż do jej rozpuszczenia. Kiedy polewa będzie już idealnie gładka i kremowa, zestawić z ognia i odstawić na ok. 10 minut do zgęstnienia (żeby nie spłynęła z ciasta). W międzyczasie przemieszać ją kilka razy, jednocześnie sprawdzając poziom stężenia. Gęstą, choć nadal płynną polewę wylać na ostudzone ciasto i odstawić na minimum godzinę do zastygnięcia.

Zdjęcie - Murzynek marchewkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Kategorie przepisów