Murzynek mamy Urszulki

Murzynek mamy Urszulki
Zdjęcie - Murzynek mamy Urszulki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Murzynek mamy Urszulki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Murzynek mamy Urszulki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Murzynek mamy Urszulki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Murzynek mamy Urszulki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Murzynek mamy Urszulki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Murzynek mamy Urszulki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Murzynek mamy Urszulki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Murzynek mamy Urszulki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Murzynek mamy Urszulki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Murzynek mamy Urszulki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 250 g margaryny PALMA
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: orzechy, bakalie
Przygotowanie

Do garnka wlej mleko, dodaj margarynę, cukier, kakao i gotuj na małym ogniu do połączenia składników. 

Odlej 0,5 szklanki na polewę. Do reszty masy dodawaj na zmianę po jednym żółtku i porcjami przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszaj do połączenia składników. 

Na końcu wmieszaj delikatnie ubite na sztywną pianę białka oraz bakalie. 

Przełóż do blaszki i piecz w 180 st. C. około 40 minut. Upieczone i przestudzone ciasto polej polewą i udekoruj bakaliami. 

Białka możesz ubić ze szczyptą soli, a do ciasta dodać nieco cynamonu i/lub chili dla bardziej wyrazistego smaku. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i mocno czekoladowe.


Historia przepisu z szuflady mamy Urszulki:


"Murzynek to smak mojego dzieciństwa. Słodki, czekoladowy, wilgotny, pełen orzechów, polany błyszczącą polewą – na wierzchu delikatnie chrupiącą, głębiej miękką i rozpływającą się w ustach. To ciasto piekła moja mama i była w tym prawdziwą mistrzynią. Murzynek wychodzi zawsze i niezmiennie poprawia humor. Tą dawką słodkości umiała wyleczyć każde dziecięce zmartwienie. Przygotowywała go, a ja zawsze siedziałam w kuchni i czekałam na najważniejszy moment – kiedy będę mogła… wylizać garnek po polewie. I od razu świat stawał się lepszy. Mama umarła, kiedy miałam 13 lat. Murzynek to było pierwsze ciasto, które sama zrobiłam i piekę go często, bo mi o Ją przypomina."


Kategorie przepisów