Mule w martini bianco
Uwielbiam mule od zawsze, a teraz kiedy mam dostęp do świeżych będziemy je jeść ile się da;)
Na pierwszy raz zrobiłam z tym co miałam w domu i wyszło super!
Oprócz smaku, uwielbiam je za szybkość przygotowania, one same potrzebują 5-6 minut, a z pokrojeniem dodatków ja potrzebuję 10-ciu, by wyczarować wspaniałą przekąskę.
Zapraszam Wszystkich na pyszne mule!
Składniki:
Przygotowanie:
Na pierwszy raz zrobiłam z tym co miałam w domu i wyszło super!
Oprócz smaku, uwielbiam je za szybkość przygotowania, one same potrzebują 5-6 minut, a z pokrojeniem dodatków ja potrzebuję 10-ciu, by wyczarować wspaniałą przekąskę.
Zapraszam Wszystkich na pyszne mule!
Składniki:
- 1 kg świeżych muli
- 2 łyżki masła - dałam czosnkowe, jak nie macie, dajcie masło i świeży czosnek
- 2 małe dymki
- 200 ml martini bianco
- pęczek pietruszki
- cząstki cytryny
Przygotowanie:
- pietruszkę opłukać, osuszyć, drobno pokroić
- dymkę obrać, umyć, pokroić w kosteczkę
- w wysokim garnku (takim 4 l) rozpuścić masło, dodać dymkę, zeszklić
- wrzucić świeże mule, przykryć i zostawić na 2-3 minuty
- podnieść pokrywkę, wlać martini, wsypać posiekaną pietruszkę i potrząsając garnkiem dusić jeszcze pod przykryciem kolejne 3 minuty - do tej pory wszystkie muszle powinny się otworzyć
- podawać póki gorące z bagietką, tuż przed podaniem skropić cytryną