Mufinki z dżemem morelowym
Smaczne mufinki, delikatne w środku z pysznym dżem domowej roboty a z wierzchu chrupiąca skórka, pycha jak znalazł na Święta do koszyczka.
100 ml MLEKA
100 ml LIKIERU MANDARYNKOWEGO lub innego rzadkiego likieru
120 g MARGARYNY o pokojowej temperaturze + odrobine do wysmarowania foremek
200 g MAKI PSZENNEJ
2 PŁASKIE ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
150 g DROBNEGO CUKRU
50 g CUKRU PUDRU DO POSYPANIA
1 JAJKO
Margarynę utrzyj z cukrem dodaj jajko ciągle miksując , make wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodawaj na przemian mąkę mleko i likier mandarynkowy. Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Foremki wysmaruj tłuszczem i obsyp cukrem pudrem powlewaj ciasto i posyp jeszcze delikatnie c. pudrem . Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 20 minut, sprawdzić patyczkiem czy się upiekły po ok 3 minutach wyjąć i studzić na kratce. Gdy mufinki będą już zimne wydrążyć od spodu (łyżką do melona) ciasto, włożyć łyżeczkę dżemu w wycięte miejsce i zakorkować korkiem ciasta.
Smacznego