Mufinki z awokado
Byłam ciekawa , czy można zrobić mufinki z dodatkiem awokado - okazało się, że tak - i całkiem dobrze smakują. Są lekko wilgotne , nie za słodkie , z delikatnie cytrynowym posmakiem. Przepis znalazłam tutaj.
Składniki :
( szklanka = 250 ml )
- 1/4 szklanki masła
- 1 jajko
- 1/3 szklanki cukru [ w oryginale 1/4 szklanki ]
- 1 awokado utarte na puree
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli [ w oryginale 1 łyżeczka ]
- skórka otarta z 1 cytryny
Masło utrzeć z cukrem , następnie dodać roztrzepane jajko. Zmiksować awokado z mlekiem, dodać do masy maślanej - zmiksować.
Pozostałe składniki czyli mąkę , proszek, sól i skórkę cytrynową połączyć, wlać do nich przygotowaną masę. Delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
Nakładać porcje ciasta do formy mufinkowej wyłożonej papilotkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 20-25 minut. Po upieczeniu ostudzić na kratce.