Mufinki makowo-migdałowe
Zachciało mi się trochę "pomufinkować" ;) Nie miałam pojęcia , które mufinki zrobić - jest tyle przepisów, że trudno wybrać tylko jeden do wypróbowania . W końcu zdecydowałam się na mufinki makowo-migdałowe wg przepisu sd_silver z forum cincin . Wyszły bardzo dobre , puszyste babeczki , o delikatnie migdałowym smaku i z makowymi piegami :)
Składniki :
- 1/4 szklanki maku
- 1 rozbełtane jajko
- 2/3 szklanki mleka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/3 szklanki oleju
- 2 krople aromatu migdałowego ( dałam 1 łyżeczkę - jak dla mnie trochę za mało , następnym razem dam 2)
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżki płatków migdałowych do posypania
Mleko wymieszać z makiem , zagotować - gotować 3-4 minuty mieszając . Odstawić na 20 minut , dodać do mleka olejek .
Połączyć suche składniki . Do mleka z makiem dodać sok , olej i jajko , wymieszać . Połączyć suche z mokrymi , wymieszać krótko - do połączenia się składników .
Nakładać porcje ciasta do formy mufinkowej wyłożonej papilotkami , każdą mufinkę posypać płatkami migdałowymi . Piec w temperaturze 200 C przez 20 minut . Sprawdzić patyczkiem , czy są gotowe .
Upieczone mufinki wyjąć z formy i ostudzić na kratce .