Mufinki makowe z jabłkiem
Po produkcji drożdżówek zostało mi trochę masy makowej, więc postanowiłam, że zrobię jeszcze mufinki z jej dodatkiem. Jako baza posłużył mi przepis na mufinki makowo-migdałowe - trochę go zmodyfikowałam i powstały mufinki makowe z jabłkową niespodzianką w środku :-)
Składniki :
- 1 rozbełtane jajko
- 2/3 szklanki mleka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka masy makowej
nadzienie :
- 12 łyżeczek masy makowej
- 1 jabłko pokrojone w dużą kostkę
do posypania :
- 3 łyżki płatków migdałowych
W jednej misce wymieszać suche składniki : mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W drugiej mokre: mleko, roztrzepane jajko, sok z cytryny, olej, aromat migdałowy i 1 łyżeczkę masy makowej.
Wlać mokre do suchych, wymieszać krótko - tylko do połączenia się składników.
Do foremek mufinkowych wyłożonych papilotkami nakładać po łyżce ciasta, następnie po łyżeczce masy makowej. Na masę kłaść po jednym kawałku jabłka i przykryć resztą ciasta. Posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez 20 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy są gotowe.