Mufinki kakaowo-pomarańczowe
Po zjedzeniu świątecznych wypieków ( w końcu ! zostało tylko trochę pierniczków w puszce ) zachciało nam się czegoś zwyczajnego. Padło na mufinki, bo ostatnio na nic więcej nie mam czasu. A że jednym z moich ulubionych połączeń smakowych jest czekolada z pomarańczą, to i w mufinkach znalazły się te dwa smaki.
Postanowiłam trochę zmienić przepis na mufinki pomarańczowe i dodać do niego kakao i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Babeczki pięknie wyrosły, w smaku też były niczego sobie, tyle że wyszły dość suche. Najbardziej smakowały mi popijane szklanką mleka :)
Składniki ( na 12 mufinek ) :
suche :
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 3 łyżki gorzkiego kakao
mokre :
- 2/3 szklanki soku pomarańczowego
- 120 g stopionego masła ( ok. pół szklanki )
- 2 jajka
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
W jednej misce wymieszać suche składniki : mąkę, cukier, proszek, sodę, kakao. W drugiej wymieszać mokre: sok pomarańczowy, jajka, ekstrakt z wanilii, skórkę pomarańczową i roztopione, ostudzone masło.
Wlać mokre składniki do suchych, krótko wymieszać. Jeżeli ciasto jest za gęste, dodać odrobinę mleka lub soku z pomarańczy.
Nakładać porcje ciasta do formy mufinkowej wyłożonej papilotkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 20-25 minut ( do suchego patyczka ).
Po upieczeniu mufinki wyjąć z formy i ostudzić na kratce.