Mufinki jagodowe
Dawno nie piekłam mufinek , więc wczoraj postanowiłam nadrobić te zaległości . Zachciało mi się mufinek z jagodami , więc wyruszyłam na poszukiwanie dobrego przepisu . I jak zwykle poszukiwania zakończyłam na blogu Dorotus - przypomniało mi się , że kiedyś podawała przepis na muffiny jagodowe .
Mufinki wyszły miękkie i puszyste , niezbyt słodkie - dodałam im trochę słodyczy posypując po upieczeniu cukrem pudrem .
Składniki - u Dorotus na 8 mufinek , u mnie wyszło 12 :
- 30 dag mąki
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 8 dag miałkiego brązowego cukru ( dałam nierafinowany cukier demerara )
- 15 dag jagód ( świeżych lub mrożonych )
- 1 roztrzepane jajko
- 180 ml maślanki ( dałam kefir )
- 125 ml oleju
W misce połączyć suche składniki : mąkę , sodę , proszek i cukier. W drugiej misce mokre : jajko , maślankę , olej . Połączyć zawartość obu misek , mieszając tylko do połączenia składników ( do mieszania używam widelca - dobrze się sprawdza przy mufinkach :) . Ciasto jest dość gęste , więc tak jak Dorotus dodałam dodatkowo 3 łyżki kefiru . Dodać jagody - delikatnie połączyć z ciastem .
Formę mufinkową wyłożyć papilotkami , do każdego dołka nakładać ciasto do 2/3 wysokości . Piec w temperaturze 190 C przez 25-30 minut ( do suchego patyczka ) . Po upieczeniu przez 5 minut nie wyciągać z formy , potem studzić na kratce .