Mufinki jagodowe

Mufinki jagodowe

Dawno nie piekłam mufinek , więc wczoraj postanowiłam nadrobić te zaległości . Zachciało mi się mufinek z jagodami , więc wyruszyłam na poszukiwanie dobrego przepisu . I jak zwykle poszukiwania zakończyłam na blogu Dorotus - przypomniało mi się , że kiedyś podawała przepis na muffiny jagodowe .

Mufinki wyszły miękkie i puszyste , niezbyt słodkie - dodałam im trochę słodyczy posypując po upieczeniu cukrem pudrem .

Zdjęcie - Mufinki jagodowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki - u Dorotus na 8 mufinek , u mnie wyszło 12 :

  • 30 dag mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 dag miałkiego brązowego cukru ( dałam nierafinowany cukier demerara )
  • 15 dag jagód ( świeżych lub mrożonych )
  • 1 roztrzepane jajko
  • 180 ml maślanki ( dałam kefir )
  • 125 ml oleju


W misce połączyć suche składniki : mąkę , sodę , proszek i cukier. W drugiej misce mokre : jajko , maślankę , olej . Połączyć zawartość obu misek , mieszając tylko do połączenia składników ( do mieszania używam widelca - dobrze się sprawdza przy mufinkach :) . Ciasto jest dość gęste , więc tak jak Dorotus dodałam dodatkowo 3 łyżki kefiru . Dodać jagody - delikatnie połączyć z ciastem .

Formę mufinkową wyłożyć papilotkami , do każdego dołka nakładać ciasto do 2/3 wysokości . Piec w temperaturze 190 C przez 25-30 minut ( do suchego patyczka ) . Po upieczeniu przez 5 minut nie wyciągać z formy , potem studzić na kratce .

Zdjęcie - Mufinki jagodowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów